Afbeelding
Foto: Ron Koenen

Vierde Week van de Dialoog

Venray | Van 4 tot en met 11 november vindt in Venray de vierde Week van de Dialoog plaats. Tijdens deze week kunnen inwoners van Venray kennismaken met de dialoogmethodiek van Nederland in Dialoog en ervaren wat een dialoog voor hen kan betekenen. Het centrale thema is 'verbinding'. 'Dialoog is altijd belangrijk, maar helaas te vaak een verwaarloosd instrument. Het is dus goed om er gedurende een week nadrukkelijk bij stil te staan', aldus burgemeester Hans Gilissen, beschermheer van Venray in Dialoog.

Bij een echte dialoog staat luisteren naar elkaar en doorvragen centraal. Het is dus duidelijk geen discussie of debat. Door actief te luisteren naar anderen en open te staan voor 'anders' kom je gezamenlijk tot nieuwe inzichten. Een getrainde gespreksleider zorgt ervoor dat de dialoog een dialoog blijft. Hij of zij laat iedereen aan het woord gedurende de vier stappen die in 2,5 uur aan bod komen. Dit zijn: kennismaken, ervaringen delen, dromen en doen. Burgemeester Hans Gilissen vertelt wat 'verbinding' voor hem betekent.

Waarom is verbinding voor u een belangrijk thema?

"Verbinding is een tegenhanger van polarisatie. Een samenleving die te veel bezig is met polarisatie functioneert niet goed meer. Er is meer verbinding en wederzijds begrip nodig. Van een burgemeester mag je hierin zeker ook inspanningen verwachten."

Wat is voor u een belangrijke ervaring met betrekking tot verbinding?

"In mijn vak mag ik regelmatig het genoegen smaken van het effect van verbinding. Als ruziemakende partijen zich wat in elkaar kunnen verplaatsen, zijn we al een heel eind. Dat is vaak in wezen niet zo moeilijk. Maar we maken het onszelf moeilijk om er prestigekwesties van te maken. Concessies doen wordt te vaak beschouwd als laf en zwak, terwijl het juist een teken van kracht is. Een keer 'sorry' zeggen, of 'dankjewel', een keer wat durven relativeren, een keer een hand toesteken: dat zijn allemaal kleine heldendaadjes van overbrugging."

Waar droomt u van als het om verbinding gaat?

"Mijn droom is dat we het instrument van dialoog kunnen inzetten om een einde te maken aan ongefundeerde onverdraagzaamheid en polarisatie. We hebben daar wel gezaghebbende mensen voor nodig die het voorbeeld geven."

Wat kunt u zelf doen om deze droom te verwezenlijken?

"Gewoon mijn best doen, wetende dat ik ook maar een mens ben."

Inschrijven kan via www.venrayindialoog.nl inschrijven. Deelname is gratis.

Foto: Burgemeester Hans Gilissen (tweede van rechts) in dialoog tijdens de Week van de Dialoog.