'Te negatief over arbeidsmigranten'

VENRAY | Het CDA stoort zich aan de negatieve beeldvorming in Venray over arbeidsmigranten. Dat uit zich vooral bij grootschalige huisvestingsplannen die tot nu toe allemaal sneuvelden.

De oude melkfabriek in Leunen is momenteel in beeld als Polenhotel. En opnieuw is de weerstand groot. Het CDA vindt het vreemd dat in de begroting amper iets te vinden is over de ambitie van de gemeente. Terwijl de arbeidsmigranten zo'n wezenlijke bijdrage leveren aan de Venrayse economie. "Hoe komt het dat de beeldvorming van deze groep mensen zo negatief is", vraagt Toon Loonen zich af. "Wij zien graag dat de gemeente een meer positieve bijdrage levert." Het CDA noemt enkele buurgemeenten als voorbeeld. Daar worden bijeenkomsten georganiseerd om de integratie te bevorderen. "Een proactieve houding zou Venray sieren, door bijvoorbeeld een integratiebeurs op zetten."

Samenwerking meent dat het gezamenlijk huisvesten van buitenlandse werknemers, statushouders, woonurgenten en starters een oplossing kan zijn. "Alleen dan kan een wederzijds begrip ontstaan en zal de directe omgeving een initiatief een kans geven en het niet alleen als bedreiging ervaren", meent Martin Leenders. Het huidige plan voor de melkfabriek kan nog niet op de steun van Samenwerking rekenen.

De SP vindt dat het college te afwachtend is en het initiatief te veel overlaat aan marktpartijen. Zoals de combinatie Hoex/Maessen die in Leunen een Polenhotel wil realiseren. "Het gaat gepaard met een gebrekkige communicatie. Waardoor men bij het verwerven van draagvlak direct al met 1-0 achterstaat", zegt Jan Hendriks. De SP opperde twee jaar geleden het plan voor Semi Permanente woningen. De motie werd raadsbreed aangenomen maar daarna werd het stil. "Het is een zachte dood gestorven", constateert Hendriks. "Was er toen direct werk van gemaakt, dan hadden we nu al woonurgenten een betaalbare woning kunnen bezorgen."