CDA: lagere ozb is bespreekbaar

VENRAY | Voor het CDA is het bespreekbaar de onroerendezaakbelasting (ozb) niet meer extra te verhogen. In het coalitieakkoord is afgesproken dat Venray in deze raadsperiode de maximaal mogelijke stijging hanteert.

Pas vanaf 2019 volgt de ozb weer het lagere inflatiecijfer. In zijn begrotingsbeschouwing zegt fractieleider Toon Loonen dat het CDA de ozb-afspraken uit het coalitieakkoord nakomt. "Maar gezien onze financiƫle positie is het hanteren van de inflatiecorrectie bespreekbaar."

Dat biedt een opening. De meerjarenbegroting is sluitend en de laatste cijfers van het Rijk, uit de septembercirculaire, pakten ook nog eens voordelig uit voor Venray. Daardoor is er zelfs een klein begrotingsoverschot ontstaan. Dat is reden voor het CDA om nu toch te willen tornen aan de ozb. "Sinds lange tijd is de gemeentebegroting zonder extra ingrepen tot stand gekomen. We hebben geen bezuinigingen en extra belastingverhogingen hoeven doorvoeren", aldus Loonen. "Het lijkt erop dat de crisis voorbij is en dat we in een situatie komen van stabiele groei is met een dalende werkeloosheid."

Enkele oppositiepartijen vragen al jaren om een lager ozb-tarief. De VVD vindt dat huiseigenaren al veel te lang als melkkoe zijn gebruikt. Ingeborg de Barbanson meent dat de de ozb-verhoging 'buiten alle proporties' is. De VVD wil dan ook voor 2017 de verhoging van 2,7 procent terugdraaien. Het verlies aan inkomsten kan gecompenseerd worden door de meevaller uit de septembercirculaire.

Ook PP2 wijst op deze financiƫle meevaller. "Dat wordt niet vertaald naar de burger", zegt Carla Brugman. PP2 wil hooguit een ozb-stijging met alleen de inflatiecorrectie.