'Stop stortvloed moties'

VENRAY | Samenwerking wil dat er een einde komt aan de stortvloed van moties en amendementen in de Venrayse gemeenteraad. Volgens Martin Leenders maken alle partijen, zonder uitzondering, zich hier de laatste tijd schuldig aan.

Door Henk Willemssen

"Het baart ons zorgen. Daarom willen wij graag hierover met alle andere partijen in gesprek", zegt Leenders. "Om misverstanden te voorkomen. Wij willen absoluut de democratie haar werk laten doen", voegt hij eraan toe.

Volgens het CDA is er een afstand ontstaan tussen de gemeenteraad en het college. "Dat uit zich in een doorgeschoten controlezucht", constateert Toon Loonen. Hij vindt dat de raadsleden zich te veel met details bezighouden. "Veel en lange vergaderingen, informatieavonden en technische overleggen zijn het gevolg. Mede daardoor is de werkdruk voor veel raadsleden zo hoog geworden."

Het CDA wil dat de gemeenteraad teruggaat naar zijn oorspronkelijke taak als volksvertegenwoordiger, het stellen van kaders en het controleren van het beleid. Volgens het CDA is vooral ook een kwestie van vertrouwen. "Hier valt een wereld te winnen", meent Loonen die in overleg met de griffie aan een verbeterplan wil werken.

Carla Brugman (PP2) ziet dat het maar niet lukt de burgers echt te betrekken bij de politiek. "Dat is mede aan onszelf te wijten", vindt zij. Ze noemt de behandeling van de begroting als voorbeeld. De acht partijen dienen hun beschouwingen schriftelijk in. Daarna volgt er een schriftelijke reactie van het college. Tijdens de begrotingsbehandeling, op dinsdag 8 november, is er nauwelijks ruimte voor een echt debat. "Er blijft een rijtje met moties over en alleen daar praten we dan nog over. Voor partijen die op elkaar reageren is nauwelijks ruimte. Zelfs de drie minuten voor mondelinge reacties op elkaar of op het college zijn afgeschaft", zegt Carla Brugman. "Wil je nog ergens een punt van maken, dan moet je wel met een motie komen. De dood in de pot voor het debat", vindt zij. Met de komst van de nieuwe griffier Patrick Peters is het volgens PP2 de hoogste tijd voor verandering. "We moeten ons vergadersysteem en de inrichting van het debat eens goed onder de loep nemen."

Ook de SP mist het echte politieke debat door de motieregen. "De SP wil hier verandering in. Absoluut dieptepunt was de motie over bordjes voor rijksmonumenten", zegt Jan Hendriks.