Het verouderde gebouw van basisschool De Toverbal kampt met achterstallig onderhoud.
Het verouderde gebouw van basisschool De Toverbal kampt met achterstallig onderhoud. Foto: Henk Willemssen

Blijft school noordwest?

VENRAY | D66 vindt dat er een basisschool moet blijven in de noordwesthoek van Venray. Schoolbestuur SPOV heeft aangekondigd De Toverbal na afloop van dit schooljaar te sluiten.

D66 meent dat het voedingsgebied van de wijken Brabander, Desselke en Molenklef groot genoeg is voor een basisschool. Uit onderzoek van SPOV blijkt dat er alleen al in Brabander 24 kinderen per jaar worden geboren. "Het probleem is dat maar 16 procent van de kinderen naar De Toverbal gaat. De rest verspreidt zich over diverse andere scholen", zegt fractieleider Daan Janssen.

De vraag is of een nieuwe school, in het verouderde gebouw van De Toverbal, wel overlevingskansen heeft.

"Het is belangrijk voor de leefbaarheid van de wijk dat er een school blijft. Wij vinden dat de gemeente hierop moet aandringen bij SPOV. En er ook zelf in moet investeren", meent Janssen.

D66 dringt aan op een behoeftepeiling onder de ouders.

Een andere optie kan zijn een fusie met een andere school, zoals met De Klimboom in Landweert. De Klimboom krijgt dan een tweede vestiging in het gebouw van De Toverbal.

In het verleden was er sprake van een nieuwe school in de snel groeiende wijk Brabander. Ook dat zou nog een mogelijkheid zijn. D66 vraagt daarom het renovatiebudget van De Toverbal beschikbaar te houden totdat er duidelijkheid is over een toekomstige school in noordwest.