Guido Coppis is blij verrast met de nominatie op het Birmingham Film Festival.
Guido Coppis is blij verrast met de nominatie op het Birmingham Film Festival. Foto: eigen foto Guido Coppis

"Het publiek raken"

Venray | Met het (extreem) low-budget drama IJzer In Mijn Aderen is de jonge en succesvolle Venrayse filmmaker Guido Coppis genomineerd voor Best Young Director op het Birmingham Film Festival. "Ik had het totaal niet verwacht."

Door Sven Poels

Verdriet en schuldgevoel. Het zijn twee basale, menselijke emoties waar filmmaker Guido Coppis (18) wat mee heeft. "Niet omdat ik er zelf heel veel last van heb gehad", benadrukt hij. "Maar het zijn gevoelens die iedereen wel eens meemaakt. Ze fascineren me zo erg omdat die twee emoties de meest rare, unieke en uiteenlopende dingen bij mensen teweeg kunnen brengen. Dingen waarvan ze niet hadden verwacht dat ze daartoe in staat zouden zijn. Met mijn films probeer ik daarop in te spelen, het publiek ermee te raken."

Ook in het drama IJzer In Mijn Aderen, de zesde (korte) film van Coppis en waarmee hij genomineerd is voor Best Young Director op het Birmingham Film Festival, wordt de kijker een onderhuids moeras ingetrokken. De hoofdpersoon Jonas (gespeeld door de talentvolle jonge acteur Xander Lenders, winnaar van de theatercategorie van Kunstbende Limburg) wordt geconfronteerd met het plotse vertrek van zijn vader en het leed van zijn moeder, die levensbedreigend ziek is.

"De jongen zit in een akelige situatie en moet de kracht en de sterkte hebben om deze het hoofd te kunnen bieden, vandaar ook de titel." Het ontstaan van het verhaal vindt Coppis wat lastiger te verklaren, zoals dat wel vaker gaat in een creatief proces. "Waarom weet ik niet, maar ik liep al langer met de gedachte om een film te maken die over moederliefde ging. Ik heb het script in één dag geschreven." Toch duurde het volgens Coppis 'best lang' voordat het eindproduct er was. "In februari ben ik ermee begonnen, ik mei zijn we gaan filmen en in juli is de film uitgekomen." Zeventien ambitieuze en gepassioneerde mensen (onder wie Catalijn Willemsen die in de huid van moeder Erica kruipt) werkten aan de productie mee.

"Iedereen deed het gratis, maar we werkten dan ook met een haast belachelijk bedrag van 300 euro. Bizar eigenlijk, want daar kun je niet heel veel mee." Zeker als je bedenkt dat veel van Coppis' collega's werken met budgetten die in de miljoenen lopen. Het maakt zijn nominatie voor Best Young Director, de prestigieuze titel die eind volgende maand in Birmingham wordt toegekend, des te specialer. "Ik had het ook totaal niet verwacht."

Coppis won eerder al de filmcategorie van Kunstbende Limburg en een prijs voor beste studentenfilm op het Euregionaal Jeugdfilmfestival in Genk. Veel beter kan de carrière van de jonge filmmaker, nu nog mbo-student Video Editor & Cameraman aan het ROC (regionaal opleidingencentrum) Arnhem, niet beginnen. "Het gaat wel goed ja", erkent Coppis. "Ik blijf groeien. Financieel stappen maken is alleen lastig omdat ik nog zo jong ben, maar met een goede producent moet dat wel lukken." Zijn belangrijkste motivatiebron blijft echter zijn innerlijke passie. "Zolang ik me kan herinneren ben ik al geïnteresseerd in het maken van films. En mijn droom is om door te gaan met het raken van mensen." Hetgeen hem zelfs met minimale middelen lijkt te lukken.

IJzer In Mijn Aderen en andere producties van Guido Coppis zijn te bekijken op www.vimeo.com/guidocoppis. Op 27 november, de laatste dag van het driedaagse filmfestival, weten we of de Venrayse filmmaker in de prijzen is gevallen.


Le Grand Bateau

Horst | De Belgische muziekformatie Le Grand Bateau staat zondag 30 oktober om 16.00 uur voor vierde keer op het podium van Cambrinus in Horst. De band verbluft met rake muziek, eigentijds, spits en verrassend nieuw, waarbij het publiek zich afvraagt of ze luisteren naar pop, jazz of toch chanson. Le Grand Bateau bestaat uit frontvrouw Aster van Vaerenbergh, die met een lichte associatie met de Franse sixties zangeres France Gall indruk maakt. Componist en bandleider Yves Meersschaert draagt het geheel met virtuoos en sprankelende pianospel. Gitarist Thomas Noel schittert met gitaarwerk.