Afbeelding
Foto: Ron Koenen

Zilveren bijtje voor Anton Kropivsek

Venray | Uit handen van burgemeester Hans Gilissen ontving Anton Kropivsek het zilveren bijtje voor zijn verdiensten voor het Venray's Mannenkoor.

De burgemeester, tevens beschermheer van het koor, reikte het tijdens de repetitie uit aan het eind van het 40-jarig jubileumjaar van Anton Kropivsek als dirigent/arrangeur. Na de conservatoriumopleiding in Maastricht heeft Anton zijn veelzijdigheid in de muziek laten zien: als docent, componist, arrangeur en dirigent. Hij dirigeert naast het Venray's Mannenkoor nog enkele andere koren. Hoogtepunten met het Venrayse koor is de tweede plaats in 2003 in de hoogste categorie van het NK en in 2014 zelfs landskampioen. Op de jurybeoordelingen prijkte enkele malen een tien voor de communicatie tussen dirigent en koor. Opvallend aan Anton is dat er voorafgaand aan uitvoeringen een ontspannen sfeer hangt. Door het repetitieschema aan te houden dat hij van tevoren heeft uitgestippeld, staan koor én dirigent op het podium met een goed gevoel en zelfverzekerde houding. Zelf eens meemaken wat zo'n dirigent uit een koor kan halen?

Voor het Eindejaarsconcert op 17 december stelt het Venray's Mannenkoor een gelegenheidskoor op: een eenmalig optreden in de Evenementenhal, voor zo'n 1000 bezoekers. Speciaal voor deze gelegenheid heeft de dirigent van het Venray's Mannenkoor, Anton Kropivšek, hits van The Beatles gearrangeerd zodat deze geschikt zijn om met een mannenkoor te zingen. "Door voor hits van The Beatles te kiezen, hoeven we tijdens de repetities niet veel tijd te steken in het oefenen van melodieën en teksten. Die zijn vaak al wel bekend", legt Anton Kropivšek uit. Om goed voor de dag te komen worden er vier repetities gehouden met het gelegenheidskoor, op vier donderdagen voorafgaand aan het concert: 24 november en 1, 8 en 15 december. Op de zaterdag van het Eindejaarsconcert wordt nog een generale repetitie gehouden. Voor het gelegenheidskoor zijn al meer dan 30 aanmeldingen. Aangezien deze dirigent het gewend is om de 100 man van het Venray's Mannenkoor te laten presteren, staat de inschrijving nog steeds open.


Slachtdag

Ysselsteyn | Museum De Peelstreek in Ysselsteyn houdt op zondag 6 november van 13.30 tot 16.30 uur ter afsluiting van het museumseizoen een zogenaamde slachtdag. Op deze dag wordt een geslacht varken vanaf de ladder vakkundig uitgebeend door slager John Verkoeijen. Dit uitbenen gebeurt met uitleg. Ook wordt er worst gedraaid op de ouderwetse manier, balkenbrij en bloedworst gebakken en met stroop en roggebrood belegd zodat er geproefd kan worden. Ook is het mogelijk kleine porties van het geslachte varken te kopen.