Ars Musica, hier zingend tijdens de wijktour, werkt met plezier aan het project Beestenboel.
Ars Musica, hier zingend tijdens de wijktour, werkt met plezier aan het project Beestenboel. Foto: Henk Lammen

Beestenboel Ars Musica

Venray | Het Venrayse koor Ars Musica presenteert op zaterdag 13 mei 2017 de avondvullende familievoorstelling Beestenboel. "We zoeken nu nog geïnteresseerde volwassenen die in een deel van de productie willen meezingen. Voor ons is Beestenboel een uitdaging, voor mensen die graag zingen ook", aldus voorzitter Jo van Lieshout van Ars Musica.

Door Henk Lammen

Het gemengde koor Ars Musica houdt wel van een uitdaging. Eerder al stonden een jubileumconcert in 2013, een kerst- en najaarsconcert met Harmonie Orkest Noord-Limburg, deelname aan Schijt aan de Grens en afgelopen zomer nog een wijktour op het programma van het ambitieuze koor. Met Beestenboel staat Ars Musica voor een nieuwe krachtmeting. "Ja, we houden wel van een uitdaging", lacht Van Lieshout over het nieuwe project. "Beestenboel wordt een mix van zang, dans en tekst en is geïnspireerd op de tekeningen en verhalen van Beatrix Potter. We hebben bewust ook niet de naam musical genoemd. Het is een mix van moderne en klassieke nummers, dansen en muziekstukken."

Hoofdpersoon in Beestenboel is Snorrepoes die een avontuurlijke reis beleeft waarbij ze allerlei andere dieren tegenkomt en in allerlei situaties en nieuwe omgevingen terechtkomt. Op het repertoire van de nieuwe productie staan onder andere stukken van de Russisch-Duits componist Andrei Schnittke en Schubert, maar ook Toto (Africa), Solomon Linda (The Lion Sleeps Tonight) en Zuid-Amerikaanse liedjes en dansen. Een avondvullende familievoorstelling van bijna twee uur. "Het is echt een mix van muzikale en culturele stromingen", vat Van Lieshout de voorstelling in een notendop samen.

Om de voorstelling een breed karakter te geven, heeft Ars Musica de samenwerking gezocht met diverse andere cultuurdisciplines en deelnemers in verschillende leeftijdsgroepen. "In dat opzicht is het een unieke voorstelling. Zo verzorgt Kunstencentrum Jerusalem de dansonderdelen in de voorstelling en neemt zangdocente Jacqueline Fijnaut de zang van de kinderkoren Sing en De Singeltjes voor haar rekening. Daarnaast verlenen een slagwerkgroep, een rockband en diverse professionele muzikanten een bijdrage. Samen met al die partijen willen we als koor laten zien waar we voor staan. En wat we kunnen."

Net zoals veel andere koren heeft ook Ars Musica te maken met vergrijzing. "Dat is jammer", zegt Van Lieshout, "Want binnen het brede aanbod van koren in de gemeente Venray heeft Ars Musica een eigen identiteit. Ik denk dat we een unieke plaats innemen omdat we heel breed georiënteerd zijn, een uitgebreid en divers repertoire hebben en daarnaast ambitieus zijn." Het koor is dan ook naarstig op zoek naar nieuwe leden jonger dan 60 jaar. Beestenboel is niet alleen een uitdaging voor het koor, maar ook een middel om nieuwe leden te werven. "We nodigen mensen uit om in deze productie een deel mee te zingen en op die manier kennis te maken met ons koor. Beestenboel kan voor mensen die graag zingen een leuke en goede kennismaking zijn met ons. En bovendien is het enorm leuk om aan een dergelijk grote productie mee te werken. Als dit na de voorstelling in mei nieuwe leden oplevert, zijn we bijzonder tevreden. Aanvulling van jongere mensen is nodig om ook in de toekomst als koor een functie te kunnen blijven vervullen."

Via basisscholen heeft Ars Musica brieven verspreid aan de ouders van schoolgaande kinderen, de doelgroep waar het koor op mikt. Op dinsdag 8 november houdt het koor vanaf 20.00 uur een open repetitie in De Kemphaan waar iedereen van harte welkom is om kennis te maken. Belangstellenden kunnen zich tot 1 november aanmelden. Als mensen willen meedoen of nadere informatie willen, kunnen ze een mailtje sturen met hun telefoonnummer naar info@arsmusicavenray.nl. Ze worden dan zo snel mogelijk teruggebeld. Bellen met voorzitter Jo van Lieshout kan ook, telefoon (0478)512905.

Meer informatie is ook te vinden op de website www.arsmusicavenray.nl of de speciale Facebookpagina van Beestenboel.