Muziekactiviteit in De Tol

Venray | Aan Vincentiushof in Venray, op het voormalige Vincentiusterrein, ligt een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie.

Vorig jaar september verhuisden de bewoners van de verpleegafdeling in Beukenrode naar deze nieuwe woningen midden in de wijk. Vincentiushof staat niet op zichzelf, maar sluit aan op veranderingen in de maatschappij en de visie op zorg voor mensen met dementie. Grote instellingen maken plaats voor kleinschalige woonvormen in de wijk. In het verpleeghuis genoten de bewoners wekelijks van de muziekactiviteit in de grote zaal. Een activiteit geheel georganiseerd en uitgevoerd door gedreven en enthousiaste vrijwilligers. In de huidige woonvormen kennen we deze grote gemeenschappelijke ruimtes niet meer en maken de bewoners zoveel en zolang mogelijk gebruik van activiteiten in de wijk. Nog voor de verhuizing is samen met de vrijwilligers van de muziekactiviteit gekeken naar het voortzetten van de muziekactiviteit op maandagmiddag in een ruimte in de wijk, zo dicht mogelijk bij Vincentiushof. De meest voor de hand liggende optie was De Tol, beneden in het Ambachtkwartier, een prachtige ontmoetingsplek in de wijk waar ook de bezoekers van de dagverzorging dagelijks te gast zijn. Alle facetten zijn hier immers aanwezig en bezoekers van de dagverzorging zouden wekelijks mee kunnen genieten van zang en muziek.

Zo gezegd, zo gedaan… en het is een enorm succes: De Tol zit elke week vol en de bezoekers genieten met volle teugen. Dankzij de financiële steun van het fonds RCOAK kon ook een piano aangeschaft worden; een wens die al lang bestond. Deze piano is het middelpunt van de muziekactiviteit en wordt intensief gebruikt om de bewoners van Vincentiushof, hun familie en de bezoekers van de dagverzorging in De Tol een gezellige middag te bezorgen.


Collecte NSGK voor kinderen met een handicap

Venray | Duizenden vrijwilligers gaan binnenkort weer op pad om geld in te zamelen voor kinderen en jongeren met een handicap. Zij komen aan de deur tijdens de landelijke collecteweek van NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind) van maandag 14 tot en met zaterdag 19 november.

In onze samenleving zijn veel drempels waardoor kinderen en jongeren met een handicap niet gewoon kunnen meedoen. Veel kinderen met een handicap gaan bijvoorbeeld naar aparte scholen. Of ze gaan helemaal niet naar school. De speeltuin in de buurt is voor hen vaak niet toegankelijk, evenmin als de sportclub, de theatercursus of de arbeidsmarkt. Daardoor staan zij vaak aan de zijlijn. NSGK helpt om deze drempels uit de weg te ruimen. Zodat zij gewoon kunnen spelen, leren, wonen en werken, samen met niet-gehandicapte leeftijdgenoten. NSGK kan dit werk doen dankzij de hulp van vele donateurs en vrijwilligers, die zich daarvoor belangeloos inzetten.

Met de opbrengst van de collecte steunt NSGK projecten voor kinderen en jongeren met een handicap in heel Nederland. Weten wat NSGK in deze regio doet? Op www.nsgk.nl staan recent ondersteunde projecten op een landkaart. Wie inzoomt op een woonplaats, ziet welke NSGK-projecten daar mede mogelijk worden gemaakt. Geen collectant aan de deur gehad maar toch een bijdrage overmaken? Dat kan door de letters NSGK te sms-en naar nummer 4333 (eenmalige gift van 2,50 euro), of met een online donatie via www.nsgk.nl. NSGK is in het bezit van het CBF-keurmerk. Dit garandeert dat ze op een verantwoorde manier omgaat met de giften die zij ontvangt.


Jongerencursus EHBO van start

Venray | Op maandagavond 31 oktober start Rode Kruis Horst a/d Maas-Venray met een EHBO-cursus voor jongeren van acht tot en met zestien jaar.

Na de informatieavond zijn er nog een paar plaatsen vrij. Naast de basis EHBO leren de cursisten onder andere hoe ze verbanden moeten aanleggen, wat te moet doen bij brandwonden en hoe iemand te helpen die bewusteloos is. Tijdens iedere les worden kennis en praktijk getoetst. Er hoeft achteraf geen examen afgelegd te worden. De EHBO wordt steeds verder uitgebreid en daardoor uitdagender.

Voor jongeren tot en met elf jaar heeft het Rode Kruis een speciale EHBO-cursus ontwikkeld. Op speelse manier leren de deelnemers de basis van het geven van EHBO. Vanaf twaalf jaar is er EHBO volgens de officiële Rode Kruismethode met uiteindelijk ook reanimeren en een AED gebruiken. De cursusavonden zijn gemiddeld een keer in de twee weken op maandagavond van 18.45 tot 20.15 uur op de Rode Kruis locatie in De Clockert aan de Bergweg 4 in Venray. informatie: Olga 06-50730116 of e-mail jongerenvenray@rodekruishorstvenray.nl. Meer informatie is ook te vinden op de website www.rodekruis.nl/horst-venray.


Dwergnijlpaardje is een jongen

Overloon | De dierverzorgers van ZooParc Overloon hebben bekendgemaakt dat het dwergnijlpaardje dat vorige week werd geboren een mannetje is. De verzorgers hebben uit alle inzendingen van de namenwedstrijd de naam Tobie voor de dwergnijlpaard gekozen. Het feit dat het dwergnijlpaard een jong mannetje is, maakt deze geboorte een extra heugelijke gebeurtenis. "In heel Europa leven maar iets meer dan 100 dwergnijlpaarden en daarvan is het overgrote deel vrouwelijk. Onze kleine telg kan in de toekomst dus bijdragen aan het Europese fokprogramma van de dwergnijlpaarden. En dat is hard nodig want in het wild worden dwergnijlpaarden ernstig bedreigd", zegt dierverzorger Steven van den Heuvel. Een precieze schatting van het aantal dwergnijlpaarden in het wild is heel moeilijk te maken, omdat ze midden in het tropisch oerwoud van Afrika leven. Wel weet men dat het over slechts enkele duizenden zal gaan.