Afbeelding
Foto: Ron Koenen

Vluchtelingen welkom in Venray.

Venray | In alle Nederlandse gemeenten, dus ook in Venray, neemt het aantal vluchtelingen met een verblijfsstatus toe. Venray herbergt momenteel al meer dan 200 zogeheten statushouders. In deze rubriek vertellen een aantal nieuwe inwoners van Venray en omgeving,vluchtelingen, hun verhaal. Ook komen medewerkers van organisaties die zich inzetten voor deze vluchtelingen in Peel en Maas aan het woord.

De rubriek wordt verzorgd door leden van de werkgroep Vluchtelingen welkom in Venray. Voor meer informatie: werkgroep@vluchtelingenwelkomvenray.nl

Bijna een halfjaar wonen Ahmad (24) en Nour (23) Shammout in Venray. Sinds een week hebben ze een dochter, Bana. Ze zijn blij in de Anjer (Landweert) te wonen, waar ze van alle kanten geholpen worden en waar Ahmad ook zijn handen voor anderen uit de mouwen steekt. Hun buurvrouw Mientje Kusters was de eerste die contact zocht toen een vriend meubels over had. De taal - Mientje spreekt nauwelijks Engels en Ahmad sprak nauwelijks Nederlands - was geen hindernis voor hun groeiend contact. Nu noemen Ahmad en Nour Mientje mamma. "Uit respect voor oudere mensen", zegt Ahmad. Ahmad komt uit de kustplaats Latakia in Syrië, een stad met veel aanhangers van Assad die strijden tegen de Free Syrian Army. "Ik wilde voor geen van beide partijen kiezen. Maar nam foto's die ik op internet zette om te laten zien wat er gebeurde: de bevolking sterft door hun strijd! Een neef heeft mij en mijn tweelingbroer verraden. Hij verdient zijn geld door mensen aan te geven bij de politie. In de gevangenis ben ik erg gemarteld. Een oom heeft ervoor gezorgd dat ik vrij kwam en Syrië kon verlaten naar Turkije en later Egypte. Hier werkte ik ruim een jaar om de overtocht te verdienen. Met een boot met 500 opvarenden zijn we overgestoken naar Italië en vervolgens in Nederland terechtgekomen. Mijn moeder en zus wonen nog in Latakia, in steeds andere woningen in het gebied dat midden tussen de twee strijdende partijen in ligt. Vreselijk. Mijn vader woont in Spanje en mijn tweelingbroer ook in Venray. Ruim een jaar geleden, toen ik mijn verblijfsvergunning kreeg, kon ik mijn vrouw via Turkije naar Nederland laten komen. Sinds een week hier met zijn drieën."

Trots laat hij een aantal foto's zien, terwijl de baby en haar moeder boven liggen te slapen. "Omdat we te lang moeten wachten om in Venray Nederlandse les te krijgen, volgen we een cursus Nederlands online; dat betekent huiswerk maken en eens in de week contact via Skype met een docent." Ahmad gaat binnenkort als vrijwilliger werken in het azc in Blitterswijck. Hij wil graag werken. Hij geeft aan het eind van het gesprek nogmaals aan hoe blij hij is in de Aster te wonen 'met deze lieve buurtgenoten'.