'Talentencampus nu al veel te klein'

VENRAY | De nieuwe school voor speciaal onderwijs in Veltum is nu al te klein. Er is in de talentencampus plaats voor maximaal vijftig leerlingen, terwijl het aanbod veel groter is. Er is ook geen plek voor de leerlingen van De Wijnberg waardoor deze school een tijdelijke uitbreiding krijgt.

Door Henk Willemssen

In de commissie Leven uitten enkele partijen hun ongenoegen. In eerste instantie zou de talentencampus een plaats krijgen op het St. Annaterrein. Deze optie bleek te duur en kostte ook te veel tijd. Terwijl er toenemende leegstand is in andere schoolgebouwen in Venray.

Met de keuze voor Coninxhof/De Keg wordt de leegstand verminderd terwijl de bouwkosten voor speciaal onderwijs fors lager uitvallen. De talentencampus kan na een verbouwing, van 1,7 miljoen euro, gebruik maken van de bestaande gebouwen van Coninxhof en De Keg. Tot die tijd blijft de dependance in de voormalige basisschool van Geijsteren in gebruik.

Ivonne Voigt (PvdA) pleitte voor een grotere talentencampus. "We moeten het gebouw zo aanpassen dat er wel voor alle kinderen plek is." D66 stelde voor de commissievergadering al vragen. "We begrijpen de noodzaak niet voor de uitbreiding van de Wijnberg", zei Esther Hoppenreijs. "We weten ook nog niet wat het gaat kosten." Voor de raadsvergadering van 1 november zal er een kostenplaatje zijn voor een tijdelijke uitbreiding van drie tot vijf jaar. D66 pleitte voor integratie van speciaal onderwijs in één gebouw, inclusief De Wijnberg.

Harrie Francken (PP2) wees naar de nieuwbouw van basisschool Krokodaris in de wijk Brukske. "Dat gebouw is een paar jaar geleden opgeleverd. Zeven van de twintig lokalen staan leeg en zullen ook in de toekomst leeg blijven. Hoe is dat mogelijk", vroeg de PP2'er zich af. Laura Puts (inVENtief) betwijfelde of Veltum wel de juiste locatie is. "Jammer dat de talentencampus nu al te klein is en er een wachtlijst is. Terwijl er in Brukske zeven lokalen te veel gebouwd zijn", zei Puts.

Ambtenaar Ingrid Theeuwen meldde dat de leegstand in Brukske bij de oplevering bekend was. "We hoopten dat door de nieuwbouw het leerlingenaantal zou aantrekken. Dat is nog niet gebeurd. Ouders hebben een vrije schoolkeuze." Theeuwen verwachtte dat op termijn de talentencampus in Veltum groot genoeg is om alle leerlingen van speciaal onderwijs uit de regio Venray op te vangen. Gezien de leerlingenaantallen in vergelijkbare regio's in Nederland en de ontwikkeling van passend onderwijs, waarbij kinderen zo veel mogelijk in een basisschool les krijgen.