Afbeelding

Laatste exposities Venrays Museum

Venray | Van 14 t/m 30 oktober zijn de tentoonstellingen 'Venrays verleden uitgespit' en 'Expositie eXposure' nog te zien in het Venrays Museum.

eXposure heeft vorige week uitgebreid aandacht in deze krant gehad. 'Venrays verleden uitgespit' is wat onderbelicht gebleven. Ron Bloemen, Joop Schellen en Hay Strijbos hebben als vertegenwoordigers van de Archelogische Werkgroep Vennray (AWV) op de bovenverdieping van het Venrays Museum een tentoonstelling ingericht, die het resultaat laat zien van zestig jaar noeste arbeid en zorgvuldig speuren in de bodem en in de archieven van Venray.

Talloze amateurarcheologen en een enkele beroeps hebben in al die jaren vondsten bij elkaar gebracht, die tot 10.000 jaar voor Christus teruggaan, maar ook de Tweede Wereldoorlog betreffen en vele tijdperken, die daar tussenin liggen. Daarvoor was graven in de bodem of zoeken op akkers niet voldoende, ook 'spitten' in archieven en turen naar topografische kaarten was noodzakelijk. Vier kaarten geven aan waar voorwerpen gevonden zijn en waar huizen en gebouwen of de resten daarvan gestaan moeten hebben. Bij de aanleg van industrieterrein De Hulst zijn nederzettingen uit de IJzertijd en de Romeinse tijd gevonden: huisplattegronden, waterputten een Romeinse grafveld. Bij de aanleg van het Brukske en het Antoniusveld dook een nederzetting uit de Middeleeuwen op.

Binnen de singels zijn grondsporen aangetroffen, die teruggaan tot de Bronstijd, 3000 tot 800 voor Christus. Dat wil niet zeggen dat Venray al in 3000 voor Christus 'bestond', maar wel dat er mensen geleefd en gewoond hebben. In het centrum wijzen de vondsten erop dat dit gebied vanaf de Vroege Middeleeuwen (+ 1000) continu bewoond is geweest. Niet alle vondsten kunnen geƫxposeerd worden. Wel de Romeinse put op de foto. Het is een voorbeeld van een vondst op Hoogriebroek. Toen de put werd aangelegd rond 300 na Christus heersten de Romeinen nog in deze streken. De tentoonstelling laat zien hoe mensen uit de Steentijd gebruiksvoorwerpen maakten. Dat hun nakomelingen leerden pottenbakken. Dat de potten urnen, schalen en vazen werden. Dat stenen werktuigen, met bronzen en ijzeren werden aangevuld. Bij de verbouwingen van Jerusalem werd de ommuring van een binnenplaats uit 1500 n C blootgelegd. Een satelliet ontdekte de sporen van kasteel Spraeland in de bodem van Oostrum. Archeologen vonden wapens uit die tijd in de bodem. In Klein Oirlo zijn resten van een neergestorte bommenwerper gevonden. De uitrusting van de piloot, die het overleefde, is bewaard gebleven en zijn verhaal ook.