Afbeelding
Foto: Ron Koenen

Jerusalem: expositie Karla Menger

Venray | In de reeks Uitgelicht is er bij Kunstencentrum Jerusalem inVenray een tentoonstelling van Karla Menger te zien.

Karla Menger begon circa 14 jaar geleden met een cursus tekenen en schilderen bij Jerusalem onder leiding van docent Wim Heemels. Op de vraag hoe zij op dat idee kwam, vertelt ze het volgende: "Naar aanleiding van een advies van iemand om iets creatiefs te gaan doen, kreeg ik een ingeving; ineens dacht ik: het is nu of nooit, ik moet gaan schilderen. In de voetsporen van mijn grootvader Jan van Vuuren (geboren in 1871) uit Molenaarsgraaf. Ik heb hem niet goed gekend, maar hij was kunstschilder van beroep en met succes, want hij was verbonden aan de academie in den Haag en schilderde onder andere in 1920 een enorm boslandschap voor het station Utrecht. Er is op dit moment een tentoonstelling van zijn landschappen te zien in Nunspeet en er is ook een boek uitgegeven. Tijdens de eerste twee jaar van mijn lessen tekenen en schilderen moest ik nog veel oefenen met houtskool en krijt, stillevens, de vier jaargetijden; dat was toen zo, nu gaat het allemaal veel sneller en ik keek huizenhoog op tegen diegenen die al met olieverf schilderden. Na die twee jaar ging ik lessen volgen bij Jeanny van Lieshout en zelf schilderen met olieverf; gaandeweg ging mijn voorkeur uit naar portretten. Iedereen riep altijd 'wat doe je jezelf aan', maar het is het enige dat ik leuk vind! De portretten die ik schilder, moeten mij aankijken; ik ben zelf heel direct en recht door zee, vandaar. Ik schilder met vrolijke kleuren; inspiratie vind ik in de kunstgeschiedenis bij de oude meesters, bijvoorbeeld Vermeer of Rembrandt en ik schilder veel portretten uit andere culturen. Die belangstelling is terug te voeren op mijn huwelijk en op mijn werk als vrijwilliger bij de Wereldwinkel en de bibliotheek van het voormalig asielzoekerscentrum in Stevensbeek."

Karla Menger (geboren 1939 in Vierhouten) exposeert tot en met 15 november. Haar werk is te zien in de wachtruimte en de gangen tijdens de openingstijden van het Kunstencentrum. Zie ook www.kunstencentrumjerusalem.nl.