Luuk Lenders uit Meerlo maakte het prentenboek 'Omaatje'.
Luuk Lenders uit Meerlo maakte het prentenboek 'Omaatje'. Foto: Hermien Lenders.

Leuk én leerzaam

meerlo | Voor de uit Meerlo afkomstige kunstenaar Luuk Lenders kwam met het maken van het didactische prentenboek 'Omaatje' – in opdracht van projectgroep Ooijen-Wanssum – een lang gekoesterde wens in vervulling. "Ik was al langer op zoek naar een manier om mijn tekeningen kenbaar te maken."

Door Sven Poels

"Ik ben al jaren bezig met muziek maken en tekenen", vertelt de in Utrecht woonachtige maar uit Meerlo afkomstige kunstenaar Luuk Lenders (28). "Mijn tekeningen had ik tot voor kort echter minder laten zien, dus was ik op zoek naar een manier om deze kenbaar te maken." Toen leraar Wim Kunen hem op een dag benaderde – Lenders kende hem nog uit de periode dat hij in Wanssum bij hem stage liep voor de opleiding Onderwijsassistent – viel alles op zijn plaats. "Hij vertelde over een project van de overheid voor de onderbouw van de basisscholen. De werkgroep Ooijen-Wanssum had het idee om een prentenboek over de hoogwatergeul in Noord-Limburg uit te geven. Ze waren op zoek naar iemand die goed kan tekenen en verstand heeft van de doelgroep."

        

Een en een is twee. Lenders ging ermee aan de slag en na zo'n drie en een halve maand was het achttien pagina's tellende boekje af. "Ik heb het zelf geschreven, getekend en grafisch vormgegeven. Ik was er al snel over uit hoe het eruit moest komen te zien en ik heb er ook niet veel meer aan veranderd."

Dat maakt ons wel nieuwsgierig. Wat heeft Lenders op papier gezet? "Het boekje gaat over een omaatje ('oma' is de afkorting voor 'Oude Maasarm', red.) die vertelt hoe het is om samen met haar hondje bij de Maas te wonen en te leven. Ze verhaalt over de mooie kanten, maar ook hoe het is om een overstroming meegemaakt te hebben. Er zijn drie delen: vóór, tijdens en na de overstroming. Op het laatst bedenkt oma een plan om te voorkomen dat het niet weer hoogwater wordt." Het werk heeft dan ook een didactische inslag. "Overstromingen kunnen enorme schade aanrichten. Zeker voor kinderen maakt dat veel indruk. Het gaat om de bewustwording dat je aan de Maas woont en dat het gebied in de toekomst zal veranderen. De Oude Maasarm tussen Ooijen en Wanssum komt namelijk meer droog te liggen; een deel daarvan wordt natuurgebied."

        

Het boekje is begin deze maand gepresenteerd en aangereikt op basisscholen in onder andere Meerlo, Wanssum en Broekhuizenvorst. "Voor in totaal zes scholen zijn boeken gedrukt. Ze zijn goed ontvangen bij de leerkrachten, ouders en kinderen. Er wordt mee gewerkt in de les en het schijnt de creativiteit bij de leerlingen behoorlijk te hebben aangewakkerd. Het heeft enkelen al geïnspireerd om zelf een boek te willen schrijven."

En de uitgever tot het drukken van meer exemplaren. "Vanwege het enthousiasme komt er binnenkort een tweede druk en een openbaar verkooppunt, waar het boek te koop is voor iedereen die interesse heeft."

Voor meer informatie over Luuk Lenders en zijn werk, zie www.luuklenders.com. Wilt u meer weten over de gebiedsontwikkeling en het projectbureau Ooijen-Wanssum, kijk dan op www.ooijen-wanssum.nl.