Lezing over militair kerkhof

Ysselsteyn | De Geschied- en Oudheidkundige Kring Venray e.o. houdt op maandag 24 oktober vanaf 19.30 uur in Odeon aan de Hoenderstraat 10-12 in Venray een lezing.

De lezing wordt gegeven door Hans Sakkers en draagt de titel De Duitse militaire begraafplaats in de gemeente Venray. Hans Sakkers is met een internationaal archief- en literatuuronderzoek in de geschiedenis gedoken van deze begraafplaats. Hierbij werd duidelijk dat deze begraafplaats een verre van normaal verschijnsel is: de militaire begraafplaats met individuele graven is een jong fenomeen en deed pas in de Eerste Wereldoorlog in Europa zijn intrede.

Volgend jaar staat een dik boek over de Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn op het programma. Hierin staan niet de gesneuvelden centraal, maar de geschiedenis van de begraafplaats. De compacte inhoud hiervan vormt de inhoud van de lezing op 24 oktober. Waarom een militaire begraafplaats, waarom bij Ysselsteyn? In West-Europa, inclusief Italiƫ, waren in de eerste helft van de jaren vijftig van de vorige eeuw de Duitse militaire begraafplaatsen overgedragen aan West-Duitsland. Nederland was hier pas ruim twintig jaar later, in 1976, toe in staat. Dat dit zo lang geduurd heeft maakt de opbouw van de Duitse begraafplaats bij Ysselsteyn, met haar kleine 32.000 graven, zoals zij nu is. Hans Sakkers is afkomstig uit Koudekerke in Zeeland. De afgelopen twintig jaar heeft hij een aantal boeken en verhalen geschreven over met name de tweede wereldoorlog. Zoals gebruikelijk is de avond ook voor niet-leden toegankelijk.


Wanssum Creatief

Wanssum | In De Zandhoek in Wanssum wordt in het weekeinde van 7 en 8 januari van 10.00 tot 17.00 uur, voor en door de inwoners van Wanssum Wanssum Creatief gehouden.

Er kan tijdens deze week dagen genoten worden van beeldhouwwerken, schoolfoto's van vroeger en nu, schilderijen, borduurwerken, kaarten, bijenkaarsen, houtsnijwerk, keramiek, sieraden, heemkunde, natuurfoto's en van muziek en zang en een optreden van een dansgroep. Op zaterdag wordt de expositie geopend door een bekende schilder. De entree bedraagt een euro. Daarvoor krijgen de bezoekers een lot, waarmee ze kans maken op een kunstwerk van een van de deelnemende kunstenaars. In totaal tonen meer dan dertig mensen uit hun werk.