Nacht van de nacht in Zwartwater

Venray | IVN Geijsteren-Venray houdt op zaterdag 29 oktober een nachtavontuur in natuurgebied het Zwartwater in Venray voor volwassenen en kinderen.

Deze nachttocht, in het kader van de Nacht van de Nacht, start tussen 19.30 en 20.30 uur op de parkeerplaats bij de Kuulenweg. Op 29 oktober, de landelijke Nacht van de nacht, is het nieuwe maan. Dat betekent dat er geen maan aan de hemel te zien is. Hoe toepasselijk om deze donkere nacht te vieren in het donkerste natuurgebied van Venray: het Zwartwater bij Vredepeel. Tijdens deze avond kan op veel manieren worden genoten van het donker: Wat is er spannender dan een nachtelijke tocht in donker natuurgebied? Het IVN heeft een route gemarkeerd in de bossen van het Zwartwater, zodanig dat niemand het risico loopt in het donker te verdwalen.

Tijdens de tocht worden de deelnemers verrast met activiteiten, zoals een spannend verhaal van verhalenverteller Frans van de Pasch, het luisteren naar het piepen van vleermuizen met behulp van detectors, de sterrenhemel bekijken met een telescoop en zoveel mogelijk nachtvlinders lokken op een wit doek. Voor de kinderen is er een speciale opdracht: Hoe goed ken jij de nachtdieren? Of misschien vinden ze het leuk om geluiden memory te spelen. Op de start/finishplaats, waar een aantal vuurkorven staat, is warme drank verkrijgbaar.


Limburgs record Popronde Venray

Venray | De eerste editie van Popronde Venray vindt plaats op zondag 20 november. De Popronde is hét reizende muziekfestival van Nederland en kweekvijver voor nieuw talent in maar liefst veertig verschillende steden tussen 15 september en 26 november.

Tijdens de Popronde krijgen muzikanten de mogelijkheid zich te presenteren voor een breder publiek, pers en programmeurs. Voor elke muziekliefhebber is er wat te ontdekken. Singer-songwriters, rappers, rockers en producers, de Popronde is niet aan een muziekstijl gebonden en alle concerten zijn gratis toegankelijk. Vanaf 14.00 uur kan op vijftien locaties in het centrum van Venray worden genoten van 47 shows.

Voordat zij bekend werden deden Dotan, Kensington, De Staat, Racoon, Blaudzun, Mister and Mississippi, Chef'Special, Rondé, John Coffey, Sue the Night en Lucas Hamming al mee aan de Popronde. Wat vooral bijzonder aan deze eerste editie van Popronde Venray is, is dat het unieke concept zowel door de Venrayse gemeente als door alle deelnemende locaties met veel enthousiasme omarmd is.

"Boven verwachting zelfs", aldus coördinator Marc Gommans. "Aanvankelijk hoopte ik zo'n 25 bands weg te kunnen zetten in Venray voor deze eerste editie, maar met 41 bands en 47 optredens heeft Venray ongepland een nieuw Limburgs record voor de Popronde gevestigd. Dat stond voorheen in handen van Maastricht met 38 deelnemende bands, zowel in 2011 als in 2012. Dus daar ben ik erg trots op."

Hoofdpodia in Venray zijn De Witte Hoeve en jongerenpodium The B. De Witte Hoeve is het OOR podium. Hier spelen drie veelbelovende talenten die worden aangeraden door het muziekblad: Thijs Boontjes Dans- en Showorkest, Storksky en 45AcidBabies. The B doet zelfs met twee podia mee. De zaal is het 3voor12 podium waar door hen getipte acts Bartek, Dusty en Radio Eliza spelen.

Ook in het café van The B zijn deze dag nog een viertal bands te zien, waaronder de Limburgse popband Statesmen. Een andere bijzondere locatie is het Theehuis in Odapark.

"Zij wilden ook erg graag meedoen en dat vind ik een eer", aldus Gommans. "Het is waarschijnlijk de mooiste locatie in Venray, dus ik heb daar een paar van mijn persoonlijke favoriete Popronde 2016 acts neergezet, waaronder soulzanger Jeangu Macrooy en de alternatieve popzangeres Démira." Met andere deelnemende locaties in het centrum zoals Proeflokaal Goesting, café-hotel Hulsman, café Het Moment en theatercafé De Artiest wordt er een goedbezochte eerste editie verwacht. In café De Stad zijn zelfs vijf bands te zien gedurende de middag,- en avond. Bij Omroep Venray worden 's middags een aantal openbare exclusieve sessies gehouden.


Prinsenbal De Keieschieters met Frank Schrijen

Vierlingsbeek | Wie wordt de opvolger van prins Tonnie II? Op die vraag wordt zaterdagavond 12 november een antwoord gegeven tijdens het prinsenbal van carnavalsvereniging De Keieschieters Vierlingsbeek-Groeningen in zalencentrum Concordia.

Prins Tonnie II (Ebben) neemt tijdens dit bal afscheid, samen met zijn prinses Maike en adjudant Vincent (Vervoort). Even later wordt bekendgemaakt wie de 62ste heerser over het rijk van De Keieschieters is en wie hem vergezelt tijdens de komende carnavalsdagen in de twee dorpen. Wordt het iemand uit Vierlingsbeek, of toch weer iemand uit Groeningen? De nieuwe prins wordt om 21.11 uur gepresenteerd. Het tijdstip is door de commissie Prinsenbal met twee uur vervroegd om iedereen de gelegenheid te geven op tijd kennis te maken met de nieuwe prins, en samen met hem en zijn gevolg langer een feestje te bouwen. Vanaf 20.30 uur staat entertainer Frank Schrijen uit Boxmeer op de planken om de bezoekers in de zaal alvast op te warmen voor een nieuw carnavalsseizoen. Na de presentatie van de nieuwe prins barst het bal los met livemuziek.


Cursus Excel

Venray | Veel mensen zijn gebruikers van Excel. Maar zelf iets aan de opzet of werking van het programma wijzigen, is lastig.

Leer programmeren in Excel en zet de toepassing naar je hand. Op vrijdagmiddag 11 november start bij de Senior Service Venray een cursus. Belangstellenden van alle leeftijden kunnen informatie aanvragen of zich aanmelden via e-mail jos.linders@home.nl of telefoon 06-20019296.