SP: geblunder met glasvezel

VENRAY | De SP vindt dat voor het raadsbesluit op 28 juni al onderzocht had moeten zijn of de gemeente ontoelaatbare staatssteun verleende aan GlaswebVenray. Nu blijkt dat de constructie met een garantstelling van 100 procent niet door de beugel kan.

SP-raadslid Joep Gielens meent dat het voorstel op 28 juni dan niet eens op de raadsagenda had gestaan. "En dan was de zoveelste teleurstelling bij de mensen van GlaswebVenray voorkomen", aldus Gielens.

Hij haalt aan dat wethouder Ike Busser (Samenwerking) de raadsleden voorhield dat glasvezel een project van algemeen nut is waardoor er geen gevaar dreigde voor staatssteun.

"De SP zette hier al eerder vraagtekens bij", meldt Gielens. Hij spreekt van een blunder van het college en de drie partijen (CDA, Samenwerking en VVD) die met het raadsvoorstel instemden. De SP kwam samen met inVENtief en PP2 met een alternatief plan om in zee te gaan met beleggingsfonds CIF om alleen glasvezel aan te leggen in dunbevolkte buitengebieden. D66 en PvdA steunden het. Gielens legt dit plan opnieuw op tafel. Er is dan geen sprake van staatssteun en de gemeente loopt geen financieel risico meer.