Weer tegenslag glasvezel

VENRAY | De aanleg van een glasvezelnetwerk door GlaswebVenray heeft opnieuw vertraging opgelopen. Om te voorkomen dat de gemeente de fout ingaat met ongeoorloofde staatsteun, moet eerst een concurrerende selectieprocedure worden gevolgd. Daaraan kunnen, naast GlaswebVenray, ook andere partijen deelnemen.

Door Henk Willemssen

Op 28 juni stemde de gemeenteraad met een nipte meerderheid (veertien voor, dertien tegen) in met een volledige garantstelling voor de financiering van 17,5 miljoen euro. De opluchting was groot bij GlaswebVenray. Tegenvallende animo bij gebruikers en financiers dreigde het plan te ondermijnen. Door de garantstelling werd het glasvezelproject van de ondergang gered.

Een paar maanden later doemen er weer nieuwe problemen op. De gemeente heeft extern advies ingewonnen om te bekijken of wel wordt voldaan aan de regels voor staatssteun. Er blijkt een nieuwe vrijstellingsmogelijkheid te zijn voor breedbandprojecten. Voorwaarde is wel dat de gemeente de ontvanger van de steun selecteert na een concurrerende selectieprocedure. Die neemt ongeveer vijf maanden in beslag. Gegadigden kunnen vanaf begin december tot half januari offertes indienen. Deze offertes worden daarna door de gemeente beoordeeld en op 21 februari neemt het college een besluit. De gemeenteraad heeft op 4 april het laatste woord.

Het ingehuurde bureau Stratix trok de conclusie dat de steun van de gemeente op de beoogde manier (garantstelling van 100 procent) niet mag van de Europese Commissie. Naast de selectieprocedure moet het glasvezelproject nog verder in fases worden opgeknipt en in afzonderlijke rechtspersonen ondergebracht. Tevens moet de financiering van de investering omlaag worden gebracht. Daarover vindt overleg plaats tussen de gemeente en de geldschieters. Er rolt een nieuw financieringsvoorstel uit dat eveneens op 4 april door de gemeenteraad besproken wordt.

Al met al veel extra huiswerk waardoor de start van het glasvezelproject vijf maanden moet worden uitgesteld. Voorzitter Martin Houben van GlaswebVenray spreekt van een grote tegenvaller. "Ik baal er enorm van dat wij niet in december kunnen starten met de aanleg van glasvezel. Wij moeten opnieuw geduld hebben. Maar de aanmeldingen blijven binnenkomen. Wij zitten niet stil. Zodra de procedure is doorlopen en de keuze is op ons gevallen, kunnen we echt aan de slag."