Regenwater moet sneller bodem in

VENRAY | De aanpak van knelpunten bij hoosbuien en wateroverlast gaat de gemeente Venray versnellen. Het vergroten van de riolering is slechts een onderdeel. "We moeten het natuurlijke proces herstellen. Waarbij het regenwater snel in de bodem kan wegzakken", vertelde ambtenaar Erik Weijzen in de commissievergadering.

Na de extreme buien van 1 en 23 juni liepen veel woningen en bedrijven waterschade op. De riolering kon het vele regenwater niet verwerken waardoor kelders onder water liepen. Het is ook een gevolg van de verstening in dorpen, wijken en de openbare ruimte. Doordat bewoners terrassen aanleggen en hun tuinen betegelen kan het water niet goed meer in de bodem verdwijnen. Ook in de openbare ruimte zijn er te veel verhardingen. "Dat leidt in de zomer ook tot hittestress in de bebouwde kom", aldus Weijzen.

De gemeente stimuleert burgers om regenwater af te koppelen en in de eigen tuin op te vangen. Weijzen meldde dat er wellicht extra subsidie komt van het waterschap. Door afkoppeling krijgt de riolering minder regenwater te verwerken. Leo Philipsen (CDA) wist dat in de gemeente Nijmegen burgers met 'een groene tuin' minder ozb betalen.

Via de sociale media is de gemeente voortaan snel op de hoogte van wateroverlast. "Burgers plaatsen na hoosbuien vaak foto's. Het is een welkom hulpmiddel. We krijgen zo een goed overzicht van de knelpunten." In de komende 35 jaar is 10 miljoen euro uitgetrokken voor de aanpak van wateroverlast. Dit wordt nu versneld naar tien jaar. Voor 2027 moet de riolering en de openbare ruimte bestand zijn tegen de hevige buien die het gevolg zijn van de klimaatverandering.