Geen vermindering overlast kippen

CASTENRAY/OIRLO | De overlast van het vleeskuikenbedrijf aan de Roffert in Castenray is ook na de tweede proef niet verminderd. Omwonenden uit Oirlo en Castenray startten drie jaar geleden een proefproject om samen met ondernemer Hans van Bommel te zoeken naar een oplossing.

Door Henk Willemssen

Die is nog steeds niet gevonden. Bij de eerste proef werden in twee van de vier stallen – totaal 200.000 kippen – een ander strooisel getest. Het resultaat was nihil. Ook de tweede proef met een mineralenbad leverde niet het gewenste effect op. Iedere dag noteerden buurtbewoners hun waarnemingen van de overlast (stank, fijnstof en geluid). "Helaas had ook deze maatregel geen effect op de geuremissie", zei onderzoeker Hilko Ellen van de universiteit van Wageningen in de commissievergadering. De enige winst die de afgelopen jaren is geboekt is dat de ondernemer en buurtbewoners met elkaar in gesprek zijn. "Er is een blijvende wil en betrokkenheid op samen tot een oplossing te komen."

Ook landelijk zijn er onderzoeken naar de overlast van vleeskippenbedrijven. Zo is er pas een proef gestart met een andere samenstelling van het voer. Tevens wordt gekeken naar technische maatregelen. Die zijn het meest effectief in de stal zelf. De toepassing van luchtwassers is, volgens procesbegeleider Gerard Molenkamp, veel lastiger dan bij varkensstallen. Het is ook een financieel verhaal.

Van Bommel verhuisde een paar jaar geleden naar het landbouwontwikkelingsgebied tussen Castenray en Oirlo. Hij bouwde er vier nieuwe stallen, vlak naast de A73. "De ondernemer heeft daarmee al een grote investering gedaan. Hij voldoet aan de wettelijke eisen. Er is weinig ruimte om nieuwe maatregelen te herfinancieren", zei Molenkamp. Het proefproject liep ook vertraging op door de beperkte middelen om onderzoek te doen. "Er is door alle betrokkenen veel tijd in gestoken. Meer financiële armslag had het proces versneld", aldus Molenkamp.