Gezellig met elkaar op de foto voor de ingang van de kloosterkerk.
Gezellig met elkaar op de foto voor de ingang van de kloosterkerk. Oude foto

Paterskerk in 1928

Venray | Al omstreeks 1639 hadden de minderbroeders franciscanen het oog op Venray laten vallen en in 1647 vestigden ze zich aan wat momenteel de Patersstraat heet.

Van 1647 tot 1653 woonden ze daar in een bescheiden woninkje. In 1650 werd de eerste steen gelegd voor de bouw van een klooster en een kerk die beide in 1653 in gebruik konden worden genomen. De Paterskerk bestaat dus al ruim 350 jaar. Kerk en klooster werden in de namiddag van 27 november 1925 door een felle uitslaande brand volledig in de as gelegd. Men stond volkomen machteloos tegen de radicale verwoesting van het totale gebouw. In 1926 vond de onderhandse aanbesteding plaats van een nieuw klooster en kerk. Voor de som van ƒ 531.000 mocht aannemer Martens aan de klus beginnen.

Op 1 september 1926 werd de nieuwbouw gestart. Reeds op 17 februari 1928 werd de kerk plechtig gewijd. De inwijding geschiedde op 15 augustus 1928.

Op de foto zien we Venrayse mensen die bij het realiseren van het nieuwe klooster en kerk van de paters Franciscanen hun beste krachten gaven, gezellig met elkaar op de kiek voor de ingang van de kloosterkerk. Ongeveer in het midden van de onderste rij staat pater Alardus van de Berg, de Gardiaan van het klooster. De foto is van ongeveer januari 1928.

Foto: Gemeente Archief collectie Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray