Ruud Stevens geniet al tien jaar van muziek maken met RU2.
Ruud Stevens geniet al tien jaar van muziek maken met RU2.

Ieder optreden is feest!

Venray | Viva Las Vegas is op zaterdag 19 november de titel van het themaconcert van Koninklijke Harmonie Euterpe uit Venray. Het concert begint om 20.30 uur in Evenementenhal Venray. Euterpe wil met het evenement een brug bouwen tussen symfonische blaasmuziek en lichte muziek in de stijl van de grote Vegas podiumacts uit de jaren '70 en '80. Naast artiesten als Geert Pelzer en Nederlands bekendste Elvis-imitator Bouke (Scholten) is RU2 de publiekstrekker van het evenement.

Door Henk Lammen

De Venrayse band RU2 viert dit jaar het 10-jarig jubileum. Tien jaar geleden begonnen als Rooy2U, later omgedoopt om nu als RU2 door het leven te gaan, brengen de muzikanten een tribute aan hun Ierse helden van U2. Ruud Stevens (46) uit Venray is een van de mannen van het eerste uur. "De klik was er meteen", zegt Stevens over de beginperiode van de band. "Muzikaal voelde het lekker aan. Het was duidelijk dat toen nog Rooy2U niet iets eenmaligs was. Ons eerste optreden smaakte naar meer." De drummer van RU2 was niet echt een fan van U2, in tegenstelling tot de bandleden Don Mulders en Pascal Arts. "Maar ik leerde al snel hun muziek kennen. Waar U2 naartoe wilde met muziek maken, hun eigen stijl en verhaal. In de loop van de jaren hebben we er een eigen sausje over gedaan."Stevens kreeg muziek met de paplepel ingegoten. Als klein klötje was hij niet weg te slaan bij De Hofkapel, als 14-jarige maakte hij zijn opwachting in de kapel. Hij speelde in Design, BOB, Ok Moj en nu de nieuwe uitdaging Groove Zone. Al zeker 30 jaar maakt hij muziek tijdens de carnavalsdagen. Oneerbiedig gezegd kan het feest hem gestolen worden. Liever maakt hij muziek dan dat hij zich in het feestgedruis stort. Getrouwd en vader van drie dochters is voor de ambtenaar van de gemeente Venray muziek een uitlaatklep, een passie die hij graag deelt. "Muziek maken geeft me echt een kick. Ik zit dan ook vaak met een big smile achter het drumstel. Als ik het publiek in een bomvolle zaal zie genieten, dan ben je trots. Dat is gewoon echt rock and roll."

Met RU2 klom hij in tien jaar tijd op tot één van de beste en meest succesvolle U2 tribute bands van de Benelux. Door haar sound, uitstraling en enthousiasme, spat het U2-gevoel van het podium af en weet de band als geen ander het publiek te bespelen. De laatste jaren speelt de band steeds meer op festivals. Van hun hobby wensen de bandleden echter geen professie te maken. "Nee, het plezier staat voorop. We treden dan ook maximaal 15 tot 20 keer per jaar op. Het moet leuk blijven, hè", lacht de drummer. "Het kost al genoeg moeite om alle bandleden voor een repetitie bij elkaar te krijgen. Ieder heeft zijn eigen bezigheden, RU2 is daarin een gezamenlijke passie." Voor hem is ieder optreden dan ook een feest. "Vanaf het moment dat we in het busje stappen. Als we richting Eindhoven gaan stoppen we altijd bij een tankstation in Deurne. Don voor zijn Red Bull, Pascal voor zijn sigaretten en Bifi, Frank voor zijn snoep en om allen een biertje in te slaan. Na afloop van een concert eten we samen een hapje en is het vooral lachen. Genieten. Zeker als weg goed gespeeld hebben, smaakt het biertje extra lekker."Na tien jaar verlaat gitarist Edgar Janssen de band om verder te gaan in zijn nieuwe band Boom Like That. Voor de overige bandleden geen reden om er na tien jaar ook een punt achter te zetten. "Absoluut niet", klinkt Stevens strijdvaardig. "Het zou zonde zijn om iets waar je enorm veel plezier aan beleeft, weg te gooien. We zijn bezig met een nieuwe gitarist die het klappen van de zweep kent. Hopelijk is er ook met hem een klik. We maken samen graag muziek en hopen dat nog wel wat jaartjes te doen."

Tijdens Viva Las Vegas speelt RU2 zes nummers, waarvan drie met Euterpe. Met als gastmuzikant Jac van Els. Stevens verheugt zich al op het evenement en de samenwerking met Euterpe. "Het wordt in ieder geval heel verrassend. De bijdrage van Euterpe zorgt voor extra body, power." RU2 bestaat uit Frank Peters (toetsen/vocals), Pascal Arts (basgitaar), Edgar Janssen (gitaar), Don Mulders (zang), Ruud Stevens (drums) en John Janssen (manager). Voor meer informatie over de band zie de website www.ru2.eu. Kaarten voor Viva Las Vegas zijn te koop via de website van Euterpe, www.euterpevenray.nl.