Tineke Camps geniet van haar leven als schaapsherder.
Tineke Camps geniet van haar leven als schaapsherder. Foto: Henk Lammen

"Ik kan doen wat ik leuk vind"

Venray | Tot halverwege de vorige eeuw was het een gangbaar beeld, daarna verdween het ambacht naar de achtergrond. Een schaapsherder die met zijn kudde langs graslanden trekt. Tineke Camps (31) uit Venray is een vertrouwd beeld in Venray en omgeving. Voor haar is schaapsherder zijn meer dan een beroep.

Door Henk Lammen

Op het bankje in natuurgebied de Paardenkop in Ysselsteyn geniet Tineke Camps van de serene rust om haar heen. Achter haar de nieuwe uitkijktoren die op het hoogste punt een prachtig uitzicht geeft over het natuurgebied. Binnen een afrastering graast een kudde schapen op het heideterrein. "Ik ben vier jaar geleden begonnen bij De Wassum in Venlo. In januari 2015 heb ik de kudde schapen hier in Venray overgenomen. En het contract met de gemeente Venray." Voor Camps was de start van haar bedrijf Peelkudde Schaapsdrift een sprong in het diepe, maar spijt heeft ze er nog geen seconde van gehad. Als kind groeide ze op in een boerenbedrijf in Ysselsteyn. De omgeving kent voor haar dan ook geen geheimen. In opdracht van de gemeente Venray werkt ze met haar schapen om de stadsparken en heideterreinen op een natuurlijke wijze te begrazen. De meeste mensen reageren enthousiast als Tineke met haar kudde schapen door de omgeving trekt. Over heideterreinen, maar ook over de openbare weg in Venray en zijn kerkdorpen. "Ach, de mensen in het verkeer die ontzettende haast hebben, reageren wel eens minder prettig", lacht ze, "Maar in het algemeen krijg ik alleen maar positieve reacties. Maak ik een praatje met voorbijgangers die willen weten wat ik nu precies doe en waarom." Het antwoord op die laatste vraag geeft ze ongevraagd zelf. "Het voordeel van deze vorm van begrazing is dat er meer variatie in de begroeiing kan komen en dat de natuur niet verstoord wordt. Het is goed voor de ontwikkeling van bloemrijke graslanden met veel kansen voor diverse fauna."

Ecologisch beheer is volgens haar weer 'helemaal in'. Met haar kudde van 450 schapen, waarvan 250 de werkkudde vormt, bestrijkt ze dan ook een groot gebied. Ze trekt in de periode van april tot december met de schapen door de hele gemeente Venray. Samen met haar trouwe viervoeter Juupke, een Bordercollie, en twee jonge honden die op termijn zijn werk overnemen. Ze trekt met de drie van A naar B volgens een vastomlijnd schema. "Schapen zijn kuddedieren en dus gewend om bij elkaar te blijven. Voor de rest doen de honden hun werk, zodat we veilig van gebied naar gebied trekken. Over bospaden, maar ook via buitenwegen. Waarbij we wel de spitsuren vermijden, zodat we zo min mogelijk overlast bezorgen."

Ze geniet van haar werk, maar romantiseren doet ze het niet. "Natuurlijk, het is prachtig om in de natuur bezig te zijn, maar het is ook keihard werken. In weer en wind, als het regent, in de kou, je moet toch op pad. En je hebt de verantwoording over honderden dieren die je gezond moet houden. Doordeweeks, maar ook in het weekend. Je bent er iedere dag mee bezig. Het is ook geen dikbetaalde baan, maar ik kan wel doen wat ik leuk vind. En dat is ook heel veel waard."