SVOC-aanvaller Tijs Loonen start weer een gevaarlijke rush op weg naar  het doel van SV United.
SVOC-aanvaller Tijs Loonen start weer een gevaarlijke rush op weg naar het doel van SV United. Foto: Lotte Kamphuis

SVOC'01 niet meer te stoppen

SV United-SVOC'01 1-4 (0-3).

Doelpunten: 20. Danny Houwen 0-1; 30. Rob Houwen 0-2; 44. Marthijn Coppers (strafschop) 0-3; 70. Michal Kolodziejski 1-3; 86. Rob Houwen 1-4. Scheidsrechter: Jaspers (Helmond). Toeschouwers: 100. Kaarten: geen.

SV United: Rademacher; Willem Peters, Theeuwen, Lensen en Deenen (34. Stan Peters); Van Berlo, Koolhof en Ter Braak (65. Van Baal); Kolodziejski, Tax en Delgado (46. Broers).

SVOC'01: Ellery; Classens, Coppers, Rijbroek en Steeghs (75. Velthuyzen); Wismans, Tacken (65. Peeters) en Peters; Rob Houwen, Danny Houwen en Loonen.

Door Henk Willemssen

OIRLO | Toon Bongers, trainer van SVOC'01, heeft een vooruitziende blik. Vlak voor de aftrap van de derby tegen SV United in de vijfde klasse G wist hij de uitslag al. "Schrijf maar op. Wij winnen hier met 1-4", voorspelde Bongers. Een kleine twee uur later had hij het gelijk aan zijn zijde. Met een eclatante 1-4 zege stapten de tricolores triomfantelijk van het veld in Wanssum.

SVOC'01 zit in de lift en won al voor de vijfde keer op rij. SV United vertoeft daarentegen in een lastige fase. Een week eerder liepen de blauw-witten op bezoek bij Astrantia onverwacht tegen de eerste verliespartij aan.

Die 4-0 nederlaag kwam hard aan en bovendien raakten twee belangrijke spelers (Max van der Heijden en Willem Reijntjes) in dat duel geblesseerd. Het duo ontbrak in de derby tegen SVOC'01 evenals Rik van de Pasch en Indy Philips, beiden vanwege een familiefeest. Trainer Bjorn Poels moest zijn elftal daardoor op vier posities wijzigen. "Ik miste vandaag te veel spelers in de as van het elftal. Dat was balen", verklaarde Poels. "SVOC hanteerde steeds de lange bal. Dat hadden wij met Reijntjes en Tax in het centrum veel beter kunnen opvangen."

Bjorn Poels legde voor aanvang van het seizoen de lat hoog. SV United gaat voor niets minder dan het kampioenschap. Moet hij na zes duels de hoge ambities alweer bijstellen? "Nee, zeker niet. Ons doel blijft overeind. Dat verandert niet na twee verloren duels."

Na een gelijkopgaand begin was de eerste grote kans voor Michal Kolodziejski, maar SVOC-doelman Mikey Ellery bracht redding. De Poolse topschutter is zijn scherpte uit het begin van het seizoen wat kwijt. Hij miste voorin ook zijn maatjes Van den Pasch en Philips.

Rob Houwen, de topscorer van SVOC'01, verkeerde nog steeds in een blakende vorm. Linksachter Dirk Deenen kwam handen en voeten te kort om de snelle, handige rechterspits af te stoppen.

De aanvalslinie is het sterke wapen van de tricolores. Op links brak Tijs Loonen na twintig minuten door. Uit zijn voorzet kopte Danny Houwen de 0-1 binnen. Nadat Dirk Deenen, na vasthouden, de laatste waarschuwing kreeg van arbiter Jaspers, was het bij de volgende aanval raak. Tim Rijbroek gaf van achteruit een diepe bal op Rob Houwen die voorbij Deenen glipte en de bal perfect binnenschoot: 0-2. Trainer Poels greep in en wisselde Dirk Deenen voor Stan Peters.

Vlak voor de pauze ging de ervaren laatste man Tom Theeuwen in de fout. Hij verspeelde de bal aan Tijs Loonen die de zestien binnensnelde. Daar werd Loonen even aangetikt door de uitgekomen doelman Bas Rademacher: strafschop. Captain Marthijn Coppers schoot vanaf elf meter onberispelijk raak: 0-3. Op slag van rust gaf Kevin Koolhof een steekbal op Kolodziejski maar SVOC-verdediger Tim Rijbroek bleef goed naar de bal kijken en kon ingrijpen.

Na de pauze had SV United een overwicht. SVOC'01 kon met de riante voorsprong achterover leunen. Uit een diepe bal van Stan Peters dook Michal Kolodziejski weer kansrijk voor het doel op maar opnieuw greep Tim Rijbroek in.

In de 70e minuut was het toch raak. Op aangeven van Tom Theeuwen kreeg Kolodziejski vrije doortocht: 1-3. Verder kwam SV United niet. In de slotfase waren de bezoekers het gevaarlijkst. Marthijn Coppers schoot een vrij trap op de lat. Vlak voor tijd voerde Rob Houwen de score op naar 1-4.