Daisy Mertens uit Venray is verkozen tot Leerkracht van het jaar.
Daisy Mertens uit Venray is verkozen tot Leerkracht van het jaar. Foto: Rikus ten Brücke

Daisy Mertens leerkracht van het jaar

Venray | Lerares Daisy Mertens van basisschool De Vuurvogel in Helmond is verkozen tot leerkracht van het jaar. De 29-jarige Venrayse hoorde zaterdagmiddag tijdens de finale op het Lerarencongres bij ROC Midden-Nederland in Amersfoort dat ze de beste is van alle basisschoolleraren in Nederland.

Door Ron Koenen

Daisy Mertens doorliep vóór zaterdagmiddag een heel traject. Ze werd aangemeld, beoordeeld, voorgedragen en moest verschillende rondes doorkomen. Uiteindelijk werden er twaalf andere leraren genomineerd, in de vier categorieën basisonderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. In de slotronde eindigde de juf van groep 7 van De Vuurvogel als eerste van de drie finalisten in de categorie basisonderwijs.

Daisy Mertens ontving de prijs, een bronzen trofee in de vorm van een goed-teken, uit handen van onderwijsminister Jet Bussemaker. In het juryrapport is onder meer te lezen dat 'zij als lerares alles doet wat ertoe doet in de klas'. Ze is 'reflectief en continu op zoek naar verbetering in het onderwijs'. 'Inzet en eigenaarschap is bij haar kinderen super hoog'.

Naast een prijs voor basisschoolleraren werden er ook prijzen uitgereikt aan docenten uit het voortgezet onderwijs, mbo en speciaal onderwijs. De kinderen uit haar groep 7 zijn supertrots en heel blij dat juf Daisy heeft gewonnen. Ze zeggen dat de juf goed kan uitleggen omdat ze precies weet hoe kinderen denken. Belangrijk, vindt ook Mertens. "Ik probeer altijd door de ogen van de kinderen naar de lesstof en de wereld te kijken. Het is niet alleen belangrijk om de kinderen iets te leren, maar ook als leerkracht moet je proberen jezelf te blijven ontwikkelen. Deze prijs is een mooie waardering, zeker ook omdat ik ben voorgedragen door vier leerlingen uit mijn klas en een collega. Alleen voor de nominatie was ik al enorm dankbaar. Het is toch een erkenning voor je vakmanschap."

Daisy Mertens werkt al acht jaar op De Vuurvogel in Helmond. Een bewuste keuze, zegt ze. "Ik hou ervan om in een grote stad te werken, met mensen uit verschillende culturen. Dat maakt je leven rijker, is een extra uitdaging en geeft je nog meer voldoening."

De verkiezing Leraar van het jaar is een initiatief van de Onderwijscoöperatie, die jaarlijks leerlingen, ouders, schoolleiders en leraren oproept hun favoriete leraar op te geven. De verkiezing draagt bij aan een positief imago en het bespreekbaar maken van kwaliteit in de beroepsgroep en is onderdeel van de activiteiten in het kader van de Dag van de Leraar. De jury bestaat uit leraren uit de verschillende sectoren en uit vertegenwoordigers van de belangrijkste organisaties in het onderwijs. De winnaars gaan komend jaar op pad als ambassadeur van het onderwijs.