Afbeelding
Foto: Ron Koenen

"We hadden geen keus, we moesten vluchten"

Venray | In alle Nederlandse gemeenten, dus ook in Venray, neemt het aantal vluchtelingen met een verblijfsstatus toe. Venray herbergt momenteel al meer dan 200 zogeheten statushouders. In deze rubriek vertellen een aantal nieuwe inwoners van Venray en omgeving,vluchtelingen, hun verhaal. Ook komen medewerkers van organisaties die zich inzetten voor deze vluchtelingen in Peel en Maas aan het woord.

Deze rubriek wordt verzorgd door leden van Vluchtelingen welkom in Venray. Voor meer informatie: werkgroep@vluchtelingenwelkomvenray.nl.

Yusuf Tayeb uit Syrië is inmiddels 18 jaar en vertelt zijn verhaal in uitstekend Nederlands. "Na de middelbare school in Damascus wilde ik naar Hoger onderwijs maar de school was kapotgeschoten. Tegelijkertijd,ik was 16, kon ik ieder moment opgeroepen worden voor het leger. Het leger van Assad staat bekend om zijn gruweldaden dus had ik geen keus. Ik moest wel vluchten."

Zijn familie zamelde toen geld in en samen met zijn neefje vertrok Yusuf vanuit Damascus naar Turkije. "We kwamen tijdens onze zeven uur durende tocht met een taxi door Syrië wel veel wegversperringen tegen, maar konden uiteindelijk zonder grote problemen de grens bereiken. Er werden wel regelmatig mensen van de weg gehaald. Wij niet. Omdat ik geen persoonlijke papieren bij me had, moest ik drie dagen wachten voor ik de grens met Turkije over kon. In Turkije heb ik 25 dagen rondgezworven richting de kust op zoek naar een mogelijkheid om over te steken. Met 250 personen hebben we tien dagen op zee gevaren met nauwelijks proviand, een half kopje water per dag.De zee ging soms wild tekeer. Toen werden we door een groot schip opgepikt en naar een Italiaanse haven vervoert."

In Italië werd ze al snel duidelijk dat daar voor geen toekomst voor ze te was. "En dus vertrokken we met taxi's richting het noorden van Europa. Ook weer met de 'hulp' van smokkelaars, die veel geld vroegen. Omdat we kennissen in Nederland hadden, kwamen we ruim een jaar geleden in Nederland terecht. Eerst in Ter Apel en vervolgens via een aantal anders azc's in Gilze."

Daar kreeg hij zijn verblijfsvergunning, waarna hij zijn familie over kon laten komen. "Omdat ik minderjarig was, konden mijn ouders gebruikmaken van de regeling van gezinshereniging. Sinds zeven maanden woon ik met mijn ouders,broers en zusjes in Venray. Op dit moment volg ik les in de Internationale Schakel Klas in Venlo en ik hoop volgend (school) jaar naar het mbo te gaan. Dat is afhankelijk van de cijfers van mijn laatste toets. Ik wil een opleiding volgen richting administratieve beroepen. Ik heb veel vrienden in Venray, ik voel me hier thuis en voetbal bij SV Venray. Mijn ouders help ik Nederlands te leren, ik doe samen met hen de boodschappen. Ik vind dit gesprek erg belangrijk omdat ik iedereen wil laten weten wie wij zijn,waarom we hier zijn. Mensen weten vaak niet uit wat voor vervelende situatie wij komen, dat wij geen keus hadden, maar moesten vluchten."

NB: Yusuf is inmiddels geslaagd voor de Internationale Schakelklas en begonnen aan zijn mbo-opleiding.


Jeugdnatuurwacht Venray

Venray | De eerste puzzelwandeltocht van dit schooljaar wordt gehouden op zondag 16 oktober. Er wordt gewandeld in de Boschhuizerbergen. De caravan staat op de Zuiderbergweg bij Oostrum. Starten kan tussen 9.30 en 10.30 uur. Iedereen is welkom, ook niet-leden. De wandeling is niet geschikt voor kinderwagens.