Geen lijnbus maar shuttlebusje op afroep voor meeste dorpen

VENRAY | Vanaf 11 december neemt Arriva het bus- en treinvervoer in Limburg over van Veolia. Door de nieuwe dienstregeling gaat er veel veranderen in het openbaar vervoer. Arriva zet vooral in op meer en snellere verbindingen tussen de drukke bestemmingen. Ook reiscombinaties van bus en trein moeten meer tijdwinst opleveren. Dat gaat ten koste van het busvervoer in de kleinere dorpen.

Door Henk Willemssen

In plaatsen en op tijden met weinig reizigers wil Arriva maatwerk leveren met vervoer op afroep. De lijnbus komt vanaf 11 december nog slechts door vijf dorpen van de gemeente Venray.

De vier grote dorpen Leunen, Oostrum, Wanssum en Ysselsteyn. Plus Castenray dat gunstig ligt aan buslijn 87 tussen Venray en Horst. Ysselsteyn gaat wel de busverbinding door het dorp heen missen. Buslijn 80 (Venray-Deurne) rijdt straks alleen nog over de Deurneseweg en maakt niet meer de lus door Ysselsteyn en Heide. Voor buspassagiers uit Ysselsteyn is er alleen nog een halte bij de rotonde op de Deurneseweg. Daarna rijdt de bus rechtstreeks door naar Venray, zonder tussenstop in Heide. Er is op dit tracé voor een snellere route gekozen zodat de intercityaansluiting in Deurne kan worden gehaald.

Ook Oostrum ziet de bus niet door de dorpskern rijden. Vanaf Wanssum is er nog een halte bij Paschalis. Voor de rotonde bij het sportpark neemt de bus de afslag over bedrijventerrein De Witte Vennen om zo het treinstation te bereiken. In Castentay, Leunen en Wanssum rijdt de bus nog wel dwars door de dorpskern. Vanuit Boxmeer en Overloon doet lijndienst 84 Venray aan. Blittererswijck, Geijsteren, Heide, Merselo, Oirlo en Veulen zijn voortaan aangewezen op de shuttlebus. Dit is een kleinere pendelbus die alleen op afroep rijdt naar het centrum en het station van Venray. Vanaf hier rijdt ook een shuttlebus naar ziekenhuis VieCuri.

In Merselo en Vredepeel loopt een succesvolle proef met de wensbus. Deze wensbus krijgt mogelijk navolging in andere dorpen. Arriva wil samen met de provincie in 2017 een pilot starten om de kleine kernen rond Venray beter te gaan bedienen. Lijn 87 tussen Venray en Horst, via Leunen en Castenray, rijdt alleen overdag en niet op zondag. In de avonduren en op zondag zet Arriva hier een lijntaxi in die rijdt volgens de vaste dienstregeling, maar alleen als er een reservering is gedaan.

De verbindingen tussen Venlo–Horst–A73–Venray en Venray–Deurne worden samengevoegd tot buslijn 80. Deze buslijn sluit in Deurne aan op de intercity naar Eindhoven, in Horst-Sevenum op de intercity naar Eindhoven en Venlo, in Venray op de Maaslijn naar Nijmegen en Venlo en in Horst op buslijn 87 naar Castenray en Leunen.

Net als lijn 87 krijgt ook de verbinding Venlo–Grubbenvorst–Lottum–Wanssum–Venray voortaan in de avonduren alleen een lijntaxi. Vraaggericht openbaar vervoer in Limburg was een eis van de provincie bij de aanbesteding van de concessie die vijftien jaar loopt, tot en met 2031. "En dat gaan we ook waarmaken", zegt Anne Hettinga, CEO van Arriva Nederland. "We hebben onderzocht waar behoefte is aan meer treinen en bussen in een hogere frequentie."

"We kijken niet puur naar dorpen en wijken waar veel mensen wonen, maar vooral naar de vraag naar openbaar vervoer. Dat hebben we vertaald in de inzet van meer ritten waar vraag is, maar vooral ook in snelle en meer directe routes. Hierdoor boeken we op veel trajecten tijdwinst. Tijdwinst is vaak te halen door trein en bus te combineren in één reis", aldus Hettinga. "Niet alles blijft hetzelfde", zegt gedeputeerde Patrick van der Broeck. "Op sommige plekken worden vaste lijndiensten vervangen. Maar dat wil niet zeggen dat Arriva in de kleine dorpen minder diensten levert. We gaan het daar anders doen. Met kleine busjes passagiers naar de grotere knooppunten van trein en bus brengen bijvoorbeeld. 's Avonds en in de weekends kunnen mensen vervoer bestellen, tegen de gebruikelijke tarieven. We willen af van lege bussen. Die kosten geld en zijn onnodig vervuilend. Wat we daarmee besparen, zetten we elders in, om daar waar veel reizigers zijn meer te kunnen rijden en meer comfort te bieden. We gaan er behoorlijk op vooruit in Limburg", meent Van der Broeck.