Zorgen over kunstgrasvelden

Venray | Opnieuw ophef over voetbalvelden van kunstgras. De meeste van die velden zouden ondanks eerder onderzoek toch gevaarlijk kunnen zijn, vanwege de mogelijk kankerverwekkende stoffen die in het kunstgras verwerkt zijn. Onderzoeksprogramma Zembla meldde vorige week woensdagavond dat rubberbolletjes die veelal gebruikt worden in kunstgrasmatten en die ervoor moeten zorgen dat spelers minder snel schaafwonden oplopen, nooit goed zijn onderzocht. En dat terwijl die bolletjes kankerverwekkende stoffen bevatten.

De tv-uitzending is voor Samenwerking Venray aanleiding om op donderdag 13 oktober in de commissie Leven aan de wethouder vragen te stellen over de kwestie. "We willen graag weten om welke velden in de gemeente Venray precies gaat en wat de vervolgstappen van het college zijn. Mocht het gevaarlijk zijn voor de gezondheid van sporters, dan moeten dit soort velden natuurlijk niet aangelegd of aangepast worden", zegt raadslid Bernie van Lierop.

Rubbergranulaat is gemaakt van oude autobanden. Dit materiaal bevat kankerverwekkende stoffen. In 2006 is onderzocht of deze stoffen ook in het lichaam van voetballers terecht kunnen komen, maar dat was een zeer summier onderzoek, concludeert Zembla. Een ander probleem is dat fabrikanten van deze rubbergranulaten niet precies weten welke stoffen er in het product zitten en in welke hoeveelheid.

Dat wordt beaamd door directeur Nick Verberk van Top Sport & Groen in Overloon. Verberk kreeg verschillende ongeruste vragen van clubs waar door zijn bedrijf kunstgrasvelden zijn gerealiseerd. "Het speelt alleen bij voetbalclubs. We hebben de velden in de afgelopen jaren aangelegd op basis van de kennis en de rapporten van toen, onder meer van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daaruit bleek dat het de rubberen korrels niets schadelijk zijn voor de gezondheid. Nu daar twijfel over is, lijkt het me hard nodig dat er snel extra onderzoek komt naar eventuele gezondheidsrisico's van rubberen korreltjes die verwerkt zijn in kunstgrasvelden."

Volgens Verberk gaat het in de gemeente Venray om één voetbalveld, dat van SV United in Wanssum. In de regio spelen ook clubs als Volharding en SSS'18 op een kunstgrasveld met rubberen korrels. Aanpassen van het veld is mogelijk, aldus Verberk. "Maar dat is per veld verschillend. Er zijn alternatieven, zoals het rubber vervangen door bijvoorbeeld natuurlijke materialen zoals kurk of kokos. Bij zo'n aanpassing praat je echter toch al snel over enkele tienduizenden euro's aan extra kosten."

Na een rondje bellen weet ook een woordvoerder van de gemeente te melden dat het in de gemeente Venray alleen het kunstgrasveld in Wanssum betreft. Bij de korfbal- en hockeyvelden is geen rubbergranulaat is gebruikt. "We moeten er, net als de voetbalvereniging, meer over weten om juiste conclusies te trekken. Er is dus inderdaad meer onderzoek nodig."

De KNVB ontving de afgelopen week veel vragen van verenigingen en signaleert dat clubs en andere betrokkenen twijfels hebben over het spelen op dergelijke velden. De voetbalbond zegt 'de onrust over het veilig kunnen spelen op kunstgrasvelden met rubbergranulaat' te begrijpen.

Maar de bond wijst ook op 'meerdere onderzoeken' van het RIVM, waaruit 'niet is gebleken dat spelen op kunstgrasvelden gezondheidsrisico's met zich meebrengt'. Daardoor kan er gewoon gevoetbald worden op kunstgras, aldus de KNVB. Ook de bond wil dat er op korte termijn aanvullend onderzoek komt.


Politie pakt asielzoeker op

Blitterswijck | De politie heeft vorige week woensdagmorgen een asielzoeker aangehouden op het asielzoekerscentrum in Blitterswijck. "De man gedroeg zich agressief naar zijn omgeving toe waardoor het nodig was om hem op te pakken", bevestigt een woordvoerster van de politie.

Een paar uur eerder, dinsdagavond rond 22.00 uur, rukte de politie met vier auto's uit na een melding van een ruzie tussen twee, vermoedelijk dronken, bewoners van het azc. "Ze waren aan het vechten en daarbij is een ruit gesneuveld. Maar het is niet zo dat het vanwege het azc is dat er met vier auto's op zo'n melding wordt afgegaan. Ook bij een melding van een vechtpartij in, bijvoorbeeld, Venray kan het zijn dat er met meerdere voertuigen wordt uitgerukt." De politie wist de twee vechtersbazen uiteindelijk te kalmeren. "Ze zijn niet aangehouden en bij beide incidenten zijn geen gewonden gevallen", aldus de woordvoerster.


Geboorte dwergnijlpaard

Overloon | Na een draagtijd van 198 dagen is dwergnijlpaard Bagatelle donderdagochtend in Zoo Parc Overloon van een jong bevallen.

De bevalling verliep voorspoedig en moeder en jong maken het goed. Het geslacht van het dwergnijlpaard is nog onbekend. Gezien de ouders drie jaar geleden al een gezond jong hebben grootgebracht, is de kans groot dat de kraamperiode goed zal verlopen. Toch blijft de komende tijd spannend. De geboorte van een dwergnijlpaard is erg bijzonder. In Europa werden dit jaar pas negen dwergnijlpaarden geboren. Voor deze dieren is dan ook een Europees fokprogramma. Het dwergnijlpaard is een ernstige bedreigde diersoort in het wild. Dit komt doordat zijn leefgebied sneller kleiner wordt door de opkomst van mensen waardoor er minder leefgebied overblijft voor de dwergnijlpaarden.


Getuigen beroving

Venray | De politie in Venray is op zoek naar getuigen van een beroving van een Venrayse, in de nacht van maandag 3 op dinsdag 4 oktober rond 02.30 uur, op de Merseloseweg bij de kruising met de Langeweg in Venray. De roofoverval werd gepleegd door twee mannen op een scooter. Mensen die informatie hebben over de beroving wordt gevraagd contact met de politie op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.