Buurt is overlast beu

Venray | Ze ervaren overlast bij het voetbalveld aan het Koninginnekruid, klagen over drugsgebruik en -handel en over vandalisme in de buurt. En dan hebben we het nog niet gehad over de snelheden waarmee een groepje jeugdige scooterrijders de wijk onveilig meent te moeten maken.

"En er is nu al sprake van vuurwerkoverlast. Die is er ook echt. Al jaren, van september tot april. De politie heeft wel een idee welke groepen het zijn, maar ze betrappen schijnt erg lastig te zijn. Mijn ervaring is dat er nauwelijks iets met onze klachten wordt gedaan", zegt een omwonende, die met zijn gezin in de Luzerne woont en vanwege de angst voor represailles niet met zijn naam in de krant wil. "Voor je het weet ligt er een steen door je ruit."

Een groot aantal omwonenden is de overlast van de jongeren beu. Onder de titel 'Houd onze buurt leefbaar!' werd afgelopen donderdagavond op initiatief van de wijkagent in 't Stekske een bijeenkomst gehouden. Daarbij waren ongeveer twintig mensen aanwezig om te praten over de overlast die de bewoners van drie, vier straten rondom het kunstgrasveld ervaren. Ook de wijkagent, een opbouwwerker van Synthese, een medewerker van de gemeente en de voorzitter van het wijkplatform waren van de partij. "De aanwonenden ondervinden overlast van jeugd op het speelveld", zegt een gemeentewoordvoerder. "Tijdens de bewonersavond zijn de klachten besproken met de aanwezigen. Een drietal bewoners heeft zich voor een werkgroep aangemeld om samen met het wijkteam Landweert de problemen te bekijken en te komen tot constructieve oplossingen. Dit overleg wordt op kort termijn gepland." Volgens de gemeente is er via de politie al actie ondernomen richting de jongeren. "Een straatwerker is daarop gezet. Hij moet in contact komen met de jongeren en wat spelregels zien af te spreken." De bewoners hadden het liefst gezien dat er een verbod komt om het voetbalveld aan het Koninginnekruid na een bepaald tijdstip te gebruiken. Want dat veldje wordt volgens hen soms door groepen van 50 tot wel 75 jongeren bezocht. Erg veel vertrouwen in de aanpak van de werkgroep heeft de verontruste buurman niet. "Er zijn in het verleden al vaker werkgroepjes gevormd. Die zijn weliswaar met oplossingen gekomen, maar daar is nooit iets mee gedaan. Ik vind dat de gemeente, en in mindere mate de politie, geen goed beeld hebben van de situatie. Dat veld is gewoon veel te goed. Eigenlijk zou er weer gewoon gras ingezaaid moeten worden."