Parkeren in blauwe zone gaat van start

VENRAY | Vanaf vrijdag 14 oktober gelden nieuwe parkeerregels in het centrum van Venray. Naast betaald parkeren achter slagbomen wordt in het gebied het dichtst bij het winkelcentrum de blauwe zone ingevoerd. Hier kunnen automobilisten twee uur gratis parkeren.

De blauwe zone omvat 277 parkeervakken dicht bij het winkelcentrum en nog tien erbuiten. Automobilisten krijgen alleen een boete als ze hun auto langer dan twee uur in de blauwe zone laten staan. De parkeerwachters gaan vanaf volgende week vrijdag controleren of de blauwe schijf niet verlopen is.

De blauwe zone is nieuw in Venray. Na twee jaar praten koos de gemeenteraad op 17 mei voor het nieuwe parkeersysteem. Vanaf vrijdag 14 oktober geldt de blauwe zone voor alle openbare parkeerplaatsen in de straten Julianasingel, Patersstraat, parallelweg van Paterslaan, Langstraat (tussen Henseniusstraat en kruispunt Langeweg/Paterslaan), Eindstraat, Heuvelstraat, De Schakel, Deken Thielenstraat, `t Liene, Merseloseweg (voor het Wijnhuis), Merseloseweg (voor de bibliotheek) en Kruitweg (het deel binnen de binnenring).

De verwachting is dat langparkeerders de twee slagboomterreinen of de parkeergarage gaan opzoeken. Of ze zoeken een gratis parkeerplaats verder van het centrum af. Buiten de blauwe zone kan er in alle straten gratis geparkeerd worden zonder een beperking van de parkeerduur. Er is een uitzondering gemaakt voor drie straten. In Augustinessenhof, Berkenstraat en De Omloop kan alleen geparkeerd worden met een parkeervergunning. Voor de slagboomparkeerterreinen aan de Raadhuisstraat en op Blekersveld (bij supermarkt Emté) en voor de parkeergarage in de Gouden Leeuw verandert er niets in vergelijking met de huidige situatie. Het tarief bedraagt 1 euro per uur tot een maximum van 3 euro per dag. Op zondagen en feestdagen is het parkeren hier gratis. De betaaltijden gaan 's ochtends in om 9.00 uur. Op maandag tot en met donderdag is de eindtijd 18.00 uur. Op vrijdag (koopavond) om 21.00 uur en op zaterdag om 17.00 uur. In het centrum zijn ook twee particuliere parkeergarages. Onder BCC (het voormalige Van Schaijik) aan de Julianasingel en het parkeerterrein bij Albert Heijn aan de Langeweg. Deze terreinen zijn niet van de gemeente en het is aan de eigenaren of ze de automobilisten laten betalen of niet. Bewoners en ondernemers in het centrum van Venray kunnen een parkeerabonnement of parkeervergunning aanvragen. Bewoners binnen de blauwe zone kunnen ook een ontheffing krijgen voor het gebruik van de blauwe parkeerschijf.