Afbeelding
Foto: Ron Koenen

Jong Nederland vraagt VOG aan

Venray | Jong Nederland Venray vindt veiligheid in het jeugd en jongerenwerk belangrijk.

In het verleden zijn er talloze voorbeelden te noemen over ongewenst gedrag van vrijwilligers in het jeugd en jongerenwerk. Bij Jong Nederland Venray wil men de vrijwilligers op een veilige en verantwoorde manier met kinderen om laten gaan. Daarom heeft het voor alle leiding en aspirant-leiding bij het ministerie van Justitie een verklaring omtrent gedrag ( VOG ) aangevraagd.

Dit is een verklaring waaruit blijkt dat in het verleden door de betreffende leider of leidster geen strafbare feiten zijn gepleegd. Een vrijwilliger met een VOG geeft daarmee naar ouders aan dat zijn gedrag geen belemmering vormt voor de functie van vrijwilliger bij Jong Nederland.

In sommige sectoren zoals onderwijs, bij gastouders, en diegene die toezicht houden tijdens tussenschoolse opvang, is een VOG verplicht.

Een VOG is niet verplicht voor vrijwilligers. Alle landelijke jeugd- en jongerenorganisaties, onder andere Jong Nederland Limburg, zijn grote voorstander van een VOG. Enkele jaren geleden zijn er door het bestuur al diverse protocollen opgesteld om de veiligheid te vergroten in en om het clubgebouw en het werken met kinderen.

Zo is er onder andere een protocol opgesteld over het veilig stoken van een vuurtje en overnachten in het clubgebouw. Deze zijn voorzien van checklijsten welke de leiding eerst dient te doorlopen alvorens te beginnen. Zo wordt er gekeken naar brandveiligheid, bereikbaarheid nooddeuren, dienstdoende artsen enz.

Dit alles om de vrijwilligers ervan bewust te maken dat veiligheid belangrijk is en voorop dient te staan bij alle activiteiten. Jong Nederland Venray is een jeugdvereniging welke zich ten doel stelt op een veilige, leuke en speelse manier eigentijds jeugdwerk te bieden voor jongeren in de leeftijd van vijf tot en met zeventien jaar.

Jong Nederland Venray is lid van de provinciale organisatie Jong Nederland Limburg waar wekelijks in 43 afdelingen 4700 kinderen onder begeleiding van 1700 eigen opgeleide vrijwilligers het spel van Jong Nederland spelen. Dit spel wordt gespeeld in spelvormen op het gebied van spel en sport, creativiteit en natuur en buitenleven.

Met het aanvragen van een VOG voor alle leiding van Jong Nederland Venray geeft de vereniging aan bewust bezig te zijn met het werken met kinderen.