Elles van Kempen (Oranje Wit, links) en Janneke Jenneskens (De Peelkorf) in een verbeten duel.
Elles van Kempen (Oranje Wit, links) en Janneke Jenneskens (De Peelkorf) in een verbeten duel. Foto: Henk Lammen

"Het is geen tennis"

De Peelkorf-Oranje Wit 11-13 (8-6). Doelpunten De Peelkorf: Marly van Asten (4x), Eline Claessens (3x), Rian Litjens, Tina Janssen, Rozan Romme en Lisa Verlijsdonk. Doelpunten Oranje Wit: Janne Gellings (4x), Aniek Drabbels (3x), Maureen Drabbels en Dionne Drabbels (beiden 2x), Kim Hendrix en Sofie Claessens.

Ysselsteyn | Oranje Wit won zondag de korfbalderby in de hoofdklasse met 11-13 tegen De Peelkorf.

Door Henk Lammen

Op sportpark De Vlies in Ysselsteyn had de thuisploeg voor de pauze het beste van het spel en stond bij rust met 8-6 voor. Na de thee namen de gasten uit Leunen het heft in handen en met zes treffers op rij werd de achterstand omgebogen in een 8-12 voorsprong. In de slotfase van het duel had De Peelkorf niet genoeg veerkracht om nog minstens een punt in eigen huis te houden. Op eigen veld nam De Peelkorf in de openingsfase het initiatief en via treffers van Marly van Asten, Eline Claessens, Tina Janssen en Rian Litjens stond na een klein kwartier spelen een 4-1 voorsprong op het scorebord. Op karakter kwam Oranje Wit terug tot 4-4, waarna De Peelkorf opnieuw uitliep naar twee treffers voorsprong: 6-4. De geschiedenis herhaalde zich op sportpark De Vlies, want opnieuw kwamen de Leunse korfbalsters langszij: 6-6. Via opnieuw Van Asten en Claessens ging De Peelkorf uiteindelijk rusten met een marge van twee treffers. "We waren in de eerste helft de betere ploeg, scherper ook", analyseerde coach Joop Ouderland van De Peelkorf de eerste helft. Wie dacht dat de thuisploeg in het tweede bedrijf zou doordrukken, kwam bedrogen uit. Met nieuw elan kwam Oranje Wit uit de kleedkamer en via treffers van Janne Gellings en Maureen Drabbels was de stand weer in evenwicht. A-speelster Sofie Claessens, die uitstekend inviel, bracht de gasten vervolgens voor het eerst in de aantrekkelijke korfbalderby op voorsprong. De Peelkorf was moreel geknakt en ging vervolgens geforceerd op jacht naar de aansluiting. Tot ongenoegen van Ouderland die geen goed woord over had voor de verrichtingen van zijn team na rust. "In de tweede helft viel het helemaal uit elkaar. Er stond geen ploeg meer, alleen een aantal individualisten. Het is geen tennis. Je speelt als een team, niet alleen. Oranje Wit was in de tweede helft veel agressiever, won de duels, de afvallende ballen en rebounds. Het was na rust heel slecht. Hartstikke jammer, want korfballend zijn wij beter dan Oranje Wit."

Winnend coach Erwin Dijkstra van Oranje Wit was in zijn nopjes met de tweede zege op rij. "In het hol van de leeuw winnen is toch altijd mooi", glunderde Dijkstra na afloop. "De dames hebben enorm veel strijd geleverd en werden daarvoor beloond." In de afgelopen week werden door Dijkstra tijdens de trainingen de puntjes op de i gezet. De coach van Oranje Wit was blij dat hij die dingen ook terug zag op het veld. "Dan ben je als coach tevreden. We hebben goed de ruimtes benut en ons goed ingesteld op de tegenstander. Voor de rust kwamen we telkens op achterstand en even zo vele keren knokt de ploeg zich terug. Dat is cruciaal geweest. Je weet vooraf dat het verschil tussen beide ploegen klein is. We zijn de strijd aangegaan en hebben met heel veel lef gespeeld. Met geloof in eigen kunnen. Vandaag heeft dat goed uitgepakt." Zijn ploeg kende een stroeve start met twee nederlagen maar staat nu weer helemaal in het rijtje in de hoofdklasse. "De ploegen liggen heel dicht bij elkaar. In principe kun je geen enkele wedstrijd verzaken."

De strijd om de titel in de hoofdklasse is nu al ongemeen spannend. Op hekkensluiter Bladella na (nul punten) uit vier duels zijn de overige teams aan elkaar gewaagd. Zo bedraagt het verschil tussen koploper SPES (zes punten) en nummer zeven Corridor slechts twee puntjes. Oranje Wit krijgt op zondag 9 oktober de koploper op bezoek, aanvang 13.00 uur. De Peelkorf speelt in en tegen Heumen, de nummer twee van de ranglijst, aanvang eveneens 13.00 uur.