Topvrouwen: grip op je gewicht

Venray | Voor het programma Top Vrouwen Venray, met humor en doorzettingsvermogen werken aan je vitaliteit, zoekt Dave Ewalts tien vrouwen die in vijf maanden tijd hun leefstijl echt willen gaan verbeteren.

Dave Ewalts, personal trainer/ vitaliteit coach, wil deze vrouwen tevens begeleiden naar een obstakelloop. Hij heeft daarom dit nieuwe leefstijlprogramma samengesteld.

"Wat ik verwacht zijn vrouwen met overgewicht met de nodige dosis humor en voldoende pit. Want dat heb je nodig om fit te worden. Een leefstijl met een slechte eetgewoonte en te weinig beweging is verleden tijd."

Wie enthousiast is kan zich vanaf nu aanmelden of voor meer informatie mailen naar info@viestyle.nl.

"Je kunt ook je vrouw, vriendin, familielid of je collega opgeven", aldus Ewalts.


Ingezonden

Donorwet

Waarde deken Smeets,

Wat een kletskous bent u, zeg. 'De nieuwe donorwet is diefstal! Mijn lichaam is niet van de Staat der Nederlanden'. Dat wordt ook niet beweerd, zelfs het tegendeel wordt gezegd in de discussie over de orgaandonatie in de nieuw voorgestelde wet. Om te zorgen dat er na uw dood met uw lichaam gebeurt wat u zelf wilt, is het juist zaak om dat goed vast te leggen, onder andere in het donorregister, maar natuurlijk ook bij uw dierbaren, die het laatste woord hebben. Juist de nieuw voorgestelde wet wil mensen activeren om dit tijdig te doen. Je bent en je blijft baas over je eigen lichaam, die tempel van de ziel, ons gegeven door God onze Heer. Het enige dat wijzigt is dat ervan wordt uitgegaan dat je geen bezwaar hebt tegen donatie, anders zou je dat wel hebben aangegeven in het donorregister. Een extra stimulans dus om je wensen goed en tijdig kenbaar te maken. Daar zou u een pleidooi voor moeten houden in plaats van de stemmingmakerij in het Kletske in Peel en Maas van donderdag 29 september. Beseft u wel hoeveel mensen zich spiegelen aan uw uitspraken? U geeft aan dat u door uw pastorale ontmoetingen met mensen die al of niet op tijd een donororgaan kregen werd gevormd in uw mening omtrent orgaandonatie. Die mensen laat u met terugwerkende kracht alsnog in de kou staan. Maar hopelijk wilt u opnieuw uw mening bijstellen en dit kenbaar maken in een van de komende kletskes? Want beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Ik ben em. geestelijk verzorger en vader van een nierpatiƫnt, orgaandonor en enthousiast voorstander van de nieuw voorgestelde wet op de orgaandonatie.

Kees Bergman, Venray


De waterwereld tussen Ooijen en Wanssum

Wanssum | Deze week is het startschot gegeven voor De waterwereld tussen Ooijen en Wanssum, een lesprogramma voor basisscholen.

Het lespakket bestaat uit een prentenboek voor de groepen 1 tot en met 4 en een interactieve lesmodule voor de groepen 5 tot en met 8. Met deze educatieve middelen wil Projectbureau Ooijen-Wanssum ook de jongste bewoners van het gebied bij de gebiedsontwikkeling betrekken.

Alle basisscholen in het gebied doen mee aan De waterwereld tussen Ooijen en Wanssum. In het prentenboek Omaatje vertelt een oude dame de jongste inwoners van het gebied hoe het is om te leven met de Maas en waarom het belangrijk is dat er aan de Maas gewerkt wordt.

Aan de hand van de tekeningen en teksten van Luuk Lenders kunnen docenten, ouders en opa's en oma's verhalen vertellen over Mooder Maas. Voor kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 is een interactieve lesmodule samengesteld. Dit jaar kunnen de leerlingen uit groep 5 en 6 aan de slag met de thema's planten en dieren. De groepen 7 en 8 leren over de geschiedenis van het landschap. De lesmodules bestaan uit een kennisles, een onderzoeksles en een gastles of excursie.

Volgend jaar worden er twee thema's toegevoegd: over de werkzaamheden in het gebied en over de waterwereld in de toekomst. Enkele docenten zijn betrokken geweest bij de totstandkoming van de lesmodule en het boek.