Afbeelding
Foto: Ron Koenen

Lezing over Aboriginals

Venray | Adelbertvereniging Venray houdt op maandag 10 oktober vanaf 19.30 uur de tweede lezing van dit seizoen in het Theehuis van het Odapark in Venray.

Spreker is professor dr. A.P. Borsboom en de lezing draagd de titel Aboriginals, Australië voor beginners. Borsboom gaat spreken over de eerste Australiërs, hun afkomst, cultuur en hedendaagse situatie. De verre voorouders van de hedendaagse Aborigines waren de eerste mensen op aarde die een heel nieuw continent koloniseerden.

Nog voor de indianen de beide Amerika's bevolkten en lang voordat er in Europa, Azië en Afrika grote beschavingen opkwamen en weer ten onder gingen, hadden de Aborigines Australië al ontdekt. Thans is er de overtuiging dat al zo'n 50 tot 70.000 jaar geleden mensen hun eerste voetafdrukken aan de noordkust van Australië hebben achtergelaten. Wie waren deze eerste Australiërs en hoe hebben ze het continent, omringd door oceanen, bereikt? Hoe hebben ze zich aan zoveel verschillende landschappen en klimaten aangepast. Heeft hun aanwezigheid het landschap, de flora en fauna veranderd? Hoe zag hun economie eruit, hoe communiceerden ze, hadden ze religieuze voorstellingen en gebruiken?

Ad Borsboom (Radboud Universiteit Nijmegen) gaat met behulp van origineel beeldmateriaal deze vragen bespreken, aangevuld met actuele beelden en informatie over zijn langdurig verblijf bij Aboriginal clans in Arnhem Land, Noord Australië. Hoogleraar Borsboom is cultureel antropoloog en bekleedde aan de Radboud Universiteit de leerstoel Pacific Studies. Hij deed langdurig onderzoek naar de cultuur, wereldbeeld en veranderingen in Aboriginal Australia (vanaf 1970 tot heden). Naast wetenschappelijke publicaties schreef en sprak hij veelvuldig voor een breed geïnteresseerd publiek. Zijn boek De Clan van de Wilde Honing kende drie drukken en een Duitse vertaling. Introducés zijn deze avond welkom.

Foto: Inwoner van Australië.


Ommetje Leunen Veltum

Leunen | De Werkgroep Wandelpaden Leunen (WWL) houdt op zondag 9 oktober een wandeltocht langs het Ommetje Leunen Veltum.

Tijdens de wandeling gaan leden van WWL de wandelaars informeren over het Ommetje. De start is om 9.30 uur vanaf het informatiebord bij het MFC de Baank in Leunen. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en 6,5 kilometer lang. De folder van het Ommetje Leunen-Veltum is te verkrijgen bij leden van WWL of via e-mail wwl@dorpsraadleunen.nl.