Ooijen-Wanssum: contract getekend

GEIJSTEREN | De provincie Limburg en de aannemerscombinatie Dura Vermeer/Ploegam hebben woensdag het contract ondertekend voor de uitvoering van de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. Dit gebeurde in hoeve in De Boogaard in Geijsteren, in het stroomgebied van de Maas. Het megaproject krijgt de naam 'Mooder Maas'.

"Naar dit moment heb ik lang uitgekeken. En met mij veel bewoners in het gebied", zegt gedeputeerde Patrick van der Broeck. De aannemers presenteren hun plannen aan alle belangstellenden op dinsdag 11 oktober om 19.30 uur tijdens een informatieavond in zaal 't Brugeind in Meerlo.

In de planning worden de beide hoogwatergeulen bij Ooijen en Wanssum eind 2017 als eerste uitgegraven. De veel besproken rondweg om Wanssum wordt in 2018 in twee fases aangelegd. Allereerst de westkant met de fietsbrug en de fietstunnel. De oostkant volgt vanaf het bedrijventerrein later in dat jaar. De brug bij Ooijen staat begin 2018 op de planning en de brug bij Blitterswijck komt er eind 2018. Alle werkzaamheden zijn in december 2020 afgerond, zo belooft de aannemerscombinatie. Er zijn een aantal praktische oplossingen bedacht. Zo worden dijken ingepakt in hoge grond om zo veel mogelijk ruimteverlies voor landbouw en natuur te voorkomen. Voor een betere natuurontwikkeling wordt de landbouwafwatering afgescheiden van het natuurlijke watersysteem. De bruggen zijn niet van prefab maar worden ter plekke opgebouwd voor een zo rank mogelijke inpassing in het landschap.

Dura Vermeer en Ploegam werkten al vaker samen aan grote projecten. Dura Vermeer is vooral actief in bouw en infrastructuur. Ploegam heeft ruime ervaring op het gebied van grondverzet en weg- en waterbouw. In de komende tijd worden de plannen ook aan de omliggende dorpen gepresenteerd. Op 25 oktober in Geijsteren, 19 november in Wanssum en op 16 december in Broekhuizen/Broekhuizenvorst.