Strijdend Leunen grijpt winst op Montagnards

Leunen-Montagnards 1-0 (1-0).

Doelpunt: 11. Thomas Weijs 1-0. Scheidsrechter: Arts (Schaijk). Toeschouwers: 100. Gele kaart: Brecht Claessens, Tim Gielens (Leunen), Rik Verhoeven en Rob Roosenboom (Montagnards).

Leunen: Ascencion; Reintjes, Claessens, Linke en Gielens; Smedts, Litjens en Pouwels; Jacobs, Mooren en Weijs (78. Van de Winkel).

Door Henk Willemssen

LEUNEN | Het vroege degradatieduel tussen Leunen en Montagnards eindigde in een zwaarbevochten 1-0 zege voor de oranje-witten in de vierde klasse F. De twee laagvliegers streden met veel inzet maar konden aanvallend weinig uitrichten. Door de Leunse winst, de eerste van dit seizoen, kreeg Montagnards de rode lantaarn in handen gedrukt.

De Bergense trainer John Klaassens speelde een thuiswedstrijd. Hij woont op een steenworp afstand van het Leunse sportpark 't Klaverblad. Toch vertrok hij zondagmiddag al vroeg naar Bergen voor de wedstrijdbespreking. Voor beide ploegen stond er veel op het spel. "Vandaag moet voor ons de ommekeer komen", zei Klaassens vooraf. "We hebben te veel kwaliteit voor de lage positie waar we nu staan."

Na afloop berustte de verliezende coach in de nederlaag. "We hadden 80 procent balbezit. We voetbalden ook beter dan Leunen. Maar daar word ik niet op afgerekend. Wel op het resultaat", verklaarde Klaassens. En dat resultaat was onvoldoende in dit zo belangrijke staartduel. "Ik heb geen dreigende spitsen", verzuchtte de Montagnards-trainer. "Mijn aanvallers kunnen een verdediging niet in de problemen brengen. Het gevaar komt alleen vanuit de tweede lijn."

Leunen-trainer Paul Cuppen was na afloop in zijn nopjes met de volle buit. "Ik ben heel blij met de drie punten. Die hadden we hard nodig", verklaarde Cuppen. "Montagnards was inderdaad onmachtig. Die ploeg hanteerde steeds de lange bal die nogal lang onderweg was. Daar kan een verdediging zich vrij gemakkelijk op instellen."

Paul Cuppen was het niet met Klaassens eens dat niet Leunen maar Montagnards de meeste aanspraak maakte op de zege. "Wij hadden er het meeste recht op. Alleen hadden we de wedstrijd al eerder moeten beslissen", vond de Leunse coach.

Leunen kon weer beschikken over centrumverdediger Quincy Linke en spits Gijs Mooren, die zich direct liet zien met een vliegend schot dat eindigde op de vuisten van doelman Bas van der Wouw. De thuisploeg kwam het beste uit de startblokken. Na elf minuten mocht Tim Gielens voor de derde keer aanleggen voor een hoekschop. Daaruit ontstond de openingstreffer. Gijs Mooren trof de lat en de attente Thomas Weijs tikte de bal in de rebound binnen: 1-0.

De oranje-witten lieten zich daarna wat inzakken. De bezoekers kwamen soms gevaarlijk door maar de geconcentreerd spelende Leunse defensie hield de rijen goed gesloten. Bovendien speelde de Leunse ploeg met veel energie en inzet.. Op het middenveld was de onvermoeibare terriƫr Bram Smedts samen met aanvoerder Thomas Litjens de grote uitblinker. Het duo verzette bergen werk. Halverwege de eerste helft leed Montagnards aanvallend balverlies en Leunen brak op links razendsnel uit via Thomas Litjens die Gijs Mooren voor het doel vond. Maar het schot verdween hoog over de lat. Op slag van rust strandde Stefan Jacobs op de voeten van keeper Van der Wouw. Montagnards kwam na de thee het beste uit het kleedlokaal. Het begon te regenen en de meeste supporters bleven nog even binnen.

Leunen werd teruggedrongen. De defensie onder leiding van Brecht Claessens gaf geen krimp. Een kwartier voor tijd onderschepte Bram Smedts de bal en hij kon alleen op het Bergense doel afgaan, maar hij had niet meer kracht om het af te ronden. Trainer John Klaassens probeerde met twee wissels nog het tij te keren. Doordat Montagnards meer risico's nam, kreeg Leunen steeds meer ruimte voor de counter. Maar de voorwaartsen speelden het telkens niet goed uit.

In de 83e minuut waren de Bergenaren het dichtst bij de gelijkmaker. De paal redde Leunen bij een doelpoging van laatste man Jeroen Franken. Opgetogen begroetten de oranje-witten het allerlaatste fluitsignaal terwijl de Bergenaren ontgoocheld afdropen.