Afbeelding
Foto: Ron Koenen

Van Jerusalem, door de Engelse tuin naar de Raadhuisstraat

Venray | Tijdens de Open Monumentendag werd voor het eerst een stadswandeling door Venray gelopen met als onderwerp Iconen en Symbolen. In de door Stichting Venray Monumentaal ontwikkelde wandeling kan men kiezen voor een extra rondgang vanaf Jerusalem, door de Engelse tuin naar de Raadhuisstraat.

Het gemeentehuis, voormalig klooster Jerusalem (GM): De windvaan (1) met huifkar op de linker toren symboliseert de komst in 1838 van de Zusters Ursulinen. Het kunst-icoon "Orakel" (2) symboliseert het Orakel van Delphi uit de Griekse Oudheid en geeft de toeschouwer enkele uitspraken mee: "Ken U zelf", "Alles met mate, niets te veel". In het gemeentehuis: In de kapel van het voormalige klooster zijn zes glas-in-loodramen van Mies van Oppenraaij teruggeplaatst. Voorbeeld: Foto (3) toont de zesvleugelige Serafijn, die aan de H. Franciscus verscheen. Twee ronde glas-in-loodramen van Lily van Groenendael-Wielders uit de voormalige kapel zijn in de publiekshal geplaatst. Foto (4) laat een symbolische handeling zien: Ursula overhandigt een vlag aan Angela, ten teken dat zij een kloosterorde mag stichten. Rond raam met onheilwerend maalkruis-symbool (5): Staande rechts van de voormalige kapel ziet men dit raam (5) links boven de kapel. De gevel-icoon van de aartsengel "St. Michaƫl" (6) staat symbool voor moed en bescherming. Bovendien verwijst het beeld naar de naam van de gebouwvleugel waaraan het hangt.

De Engelse tuin: De "Veerboot uit de Griekse mythologie" (7) symboliseert niet alleen de Veerboot van Charon, maar ook de vergankelijkheid. Aan de binnenzijde van de tuinmuur langs de Raadhuisstraat zijn ingemetseld: een Mariategel en een Michaƫltegel (8).

Raadhuisstraat 36 (GM): de gevelsteen (9) in de voorgevel heeft een opvallende voorstelling: het gaat hier wellicht om een meesterteken. Raadhuisstraat 24: Het bovenlicht van de voordeur is voorzien van een gietijzeren ornament: een levensboom (10), die hemel en aarde verenigt en symbool is van groei, genezing en onsterfelijkheid. Raadhuisstraat 22: De rechterzijgevel heeft enkele raamluiken die voorzien zijn van een zandloper-motief (11), waarin het maalkruis is te herkennen. Het zandlopermotief is waarschijnlijk voortgekomen uit het onheilwerend maalkruis. Raadhuisstraat 18 (GM): De voormalige kapelanie heeft een wens-icoon boven de voordeur: een gevelsteen (12) met "Pax Intrantibus" = Vrede voor hen die hier binnengaan. Boven de rechterpoort is een hardstenen Jeruzalemkruis (13), wapen van de stad Jeruzalem, ingemetseld. Raadhuisstraat 12, ofwel "Het Tandhuys", heeft een gevelbeeld van Sint Oda (14) met ekster, gemaakt door architect Joop Colsen, die hier heeft gewoond. Plaatsing van het beeld getuigt ook van een bijzondere verering voor St. Oda als beschermheilige (symbool) van Venray, gezien het gemeentewapen (symbool) beneden aan het beeld.

Foto's en tekst: Frans de Roos Bronnen: o.a.: Stichting Open Monumentendag; SVM-archief. SVM: secretariaat e-mail: venraymonumentaal@live.nl