Inktspotprijs in Limburgs Museum

Venlo | De winnaar van de Inktspotprijs 2015-2016 is te zien in het Limburgs Museum in Venlo.

Tekenaar Peter van Straaten werd met zijn tekening Vluchteling bekroond met deze eervolle prijs. Naast deze winnende tekening toont de expositie Inktspot 2015-2016 een overzicht van de honderd, door de jury geselecteerde, cartoons die tussen maart 2015 en mei 2016 zijn gepubliceerd. De tentoonstelling is tot en met 27 november te zien. De Inktspotprijs is de bekroning voor de beste politieke tekening van het jaar, georganiseerd door de Stichting Pers & Prent. Vijfendertig tekenaars namen deel aan de verkiezing. Behalve voor de oorlog in Syrië, de lange arm van de Turkse president Erdogan, de kapriolen van Donald Trump en de aanslagen in Parijs hadden de tekenaars ook aandacht voor het protest tegen de komst van vluchtelingen in het dorp Oranje, de Haagse politiek, polderjihadisten en het overwicht van Angela Merkel.

De tekeningen zijn humoristisch, vaak relativerend en altijd raak. Winnaar van de Inktspotprijs 2016 is Peter van Straaten met zijn tekening 'Vluchteling'. De tweede prijs ging naar de Vlaming Geinz met zijn tekening Brussel en de derde prijs was voor Cortés met zijn tekening Wir, Schafe…

De jury over de winnende tekening: "Het is een alledaags tafereel. Hier zien we onze buurvrouwen, maar de winnaar heeft iets anders gezien en gehoord. Deze tekening schrijnt. Deze tekening doet pijn. De tekening zegt namelijk iets over ons; hij laat ons lachen en ons schamen tegelijk."

De eervolle vermeldingen waren voor Ruben Oppenheimer (Merkel Cabaret. Wir schaffen das!), Marijn (de eeuwige voetbalvelden) en Peter de Wit met zijn Sigmund (Plastic tasjes). Zie ook www.limburgsmuseum.nl.


Herfst Fair en Crea Weekend Najaar

Oostrum | Op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 oktober vinden er twee consumentenbeurzen gelijktijdig plaats in Evenementenhal Venray: Herfst Fair en Crea Weekend Najaar.

Dat betekent ruim 150 exposanten en duizenden bezoekers onder één dak. Herfst Fair viert dit jaar haar vierde editie in Venray. Tal van exposanten hebben zich al ingeschreven en bieden een divers aanbod aan. Van chocolade en sieraden tot woonaccessoires en decoratie. Maar er zijn ook stands met damesmode, bloemwerken en kinderkleding aanwezig. Beide beurzen pakken uit met veel activiteiten op de beursvloer. Denk aan workshops, presentaties, proeverijen en/of demonstraties. Verder is Crea Weekend Najaar de plek voor bezoekers om (3D-) kaarten, wol, sieraden en kralen, taart en cupcake, handwerken, mozaïek, stoffen, stempels, keramiek en originele geschenken te kopen. Beide consumentenbeurzen zijn te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur. De laatste plekken voor exposanten zijn nog beschikbaar. Belangstellenden kunnen via de beurswebsite een inschrijfformulier downloaden. Hier kunnen bezoekers ook online hun ticket bestellen. Meer info: www.evenementenhal.nl/herfstfair of www.evenementenhal.nl/crea.


Kienderliedjes

Venray | Vastelaovesvereniging De Piëlhaas houdt op zondag 27 november in samenwerking met De Hazekeutel voor het zesde jaar op rij het Kienderliedjesfestival. Alle kinderen van de basisschoolgroepen 3 tot en met 8 uit de hele gemeente gaan de strijd met elkaar aan en en pogen een plekje op de vastelaoves-cd te veroveren. Deelnemen kan als eenling, duo, groepje of zelfs met de hele klas. Inschrijven kan via e-mail kemissie-kienderliedje@pielhaas.nl. Het festival vindt plaats in de Petrus' Bandenschool.