Afbeelding
Foto: ron koenen

Biografie Herman Sala (1876-1960)

Venray | Herman Jan Hendrik (Herman) Sala is geboren op 16 januari 1876 in het West Brabantse Fijnaart als zoon van Johan Casper Engelbert Sala en Jacoba Maria de Bruijn. In 1899 behaalde hij aan de Universiteit in Utrecht zijn bul. Daarna vestigde hij zich als rijksveearts in Venray.

Op 26 mei 1903 huwde hij met Maria Josephina Bernardina Sophia van Aerssen, die op 10 mei 1896 in Bergen (L) werd geboren. Het echtpaar kreeg vijf kinderen. Het gezin Sala vestigde zich in het pand naast de Credietbank aan de Patersstraat. Zijn praktijk strekte zich uit over Noord-Limburg en Oost-Brabant.

Dat betekende uren lang fietsen over slechte wegen om dan dikwijls te moeten constateren, dat zijn hulp te laat kwam. Boeren trachtten zo lang mogelijk op eigen kracht en met eigen hulpmiddelen de dieren te helpen. De hulp van een veearts werd vaak (te) laat ingeroepen.

Later kocht dokter Sala een rijtuig en in 1912 schafte hij zich een stoomfiets aan, die in de omtrek vanwege het enorme kabaal berucht was. Na de stoomfiets bezocht de dierenarts met een driewielige auto zijn patiënten.

Een normale koeienbevalling was in die tijd geen klusje voor de dierenarts, maar voor de boeren zelf. Herman had meer te maken met miltvuur-epidemieën, mond- en klauwzeer, de infectieziekte abortusbang etc.

Dr. Herman Sala heeft veel gedaan op veeartsenijkundig terrein. Hij was lid van het hoofdbestuur van Maatschappij voor Dierengeneeskunde. In Venray heeft hij het nodige gedaan voor een betere hygiëne. Reeds jaren voordat het wettelijk was geregeld, kreeg Venray door zijn toedoen een Vleeskeurings-dienst, die tot ver in het land aandacht trok.

Men kwam destijds zelfs vanuit Ierland naar Venray om hier de regeling te bestuderen. Jarenlang heeft hij geijverd om te komen tot een Venrays slachthuis. Toen dit door allerlei redenen onmogelijk bleek, zette hij zich in voor het bouwen van goede en moderne slachterijen.

Maar ook de volksgezondheid lag hem na aan het hart. Hij was oprichter van het Groene Kruis in Venray waarvan hij meer dan dertig jaar een stuwende kracht was. Verder was hij lid van de Gezondheidscommissie Kring Venray, lid van het Burgerlijk Armbestuur, voorzitter en erevoorzitter van het Oranjecomité, lid van de Derde Orde van Sint Franciscus en van 1924 tot 1953 president van de Koninklijke Harmonie Euterpe, waarvan hij later ere-president werd.

Daarnaast was hij lid van de sociëteit De Goudmijn en consul van de A.N.W.B. Hij hielp bij het plan te komen tot een eigen elektriciteitscentrale in Venray, waarbij hij zelfs dacht aan de elektrificatie van de Venrayse paardentram.

Herman Sala heeft de nodige jubilea in Venray gevierd. Zo werd op 23 juli 1924 gevierd dat hij 25 jaar rijksveearts was. Op 23 juli 1949 vierde hij zijn gouden jubileum als veearts in Venray.

Bij deze gelegenheid werd hij benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zijn zestigjarig ambtsjubileum vierde hij op 25 juli 1959.

Herman Sala overleed op 84-jarige leeftijd op 20 augustus 1960 in Venray.

De volledige biografie van Herman Sala staat op RooyNet