Famke Janssen haalt hard uit, Susan van der Putten kijkt op de achtergrond gespannen toe.
Famke Janssen haalt hard uit, Susan van der Putten kijkt op de achtergrond gespannen toe. Foto: Henk Lammen

"Je was boos!"

ActiveRooy-Somas/Activia 1-3. Setstanden: 13-25, 20-25, 22-25 en 25-20.

Venray | De volleybalsters van ActiveRooy leden zaterdagavond op de eerste competitiedag een nederlaag tegen Somas/Activia: 1-3. De debutant in de tweede divisie kon alleen de vierde set winnend afsluiten en hield uiteindelijk een puntje over aan het duel. "Ondanks de nederlaag kunnen we op de positieve punten voortborduren. En we zijn meteen van de nul af", aldus speelster Susan van der Putten na het debuut van de Venrayse volleybalsters.

Door Henk Lammen

Voorafgaand aan de kennismaking met de tweede divisie was tijdens de warming-up de spanning af te lezen van de gezichten van de Venrayse volleybalsters. De nieuwe trainer-coach Frank Webers kon geen beroep doen op de ervaren sterkhouder Anne Janssen, die voor haar werk in Amerika verbleef. Libero Femke Arts kwam ziek terug van haar vakantie in Afrika en kwam zaterdagavond ook niet in actie. Twee gevoelige aderlatingen voor de nieuwkomer die vorig jaar met glans kampioen werd in de derde divisie. Van meet af aan was het in sporthal De Wetteling duidelijk dat de tweede divisie andere koek is. De gasten uit Sint Anthonis legden er vanaf de eerste slagenwisseling de zweep over. Met een hoge servicedruk en snelle combinaties werd de thuisploeg in de eerste set volledig verrast. Na 13-25 kregen de Venrayse speelsters pas tijd om naar adem te happen. Welkom in de tweede divisie. "Nee, de eerste set was niet goed", erkende een goudeerlijke Susan van der Putten na afloop. "Je bent benieuwd naar het niveau en wilt in het begin even aftasten. Daar kregen we echter helemaal geen tijd voor. We werden echt verrast door hun snelle combinaties en servicedruk."

In de tweede en derde set, met Fenne Lommen van dames 2 als meer dan verdienstelijke vervangster van Anne Janssen, toonde ActiveRooy aan waarom het team vorig seizoen terecht kampioen werd en de tweede divisie een uitdaging is. Bij vlagen was de thuisploeg meer dan gelijkwaardig, nam ook brutaal de leiding, maar ging toch beide keren met een klein verschil onderuit: 20-25, 22-25. Van der Putten: "We hadden meer servicedruk, waardoor de tegenstander het lastiger had om snelle combinaties uit te voeren. Onze verdienste, helaas kun je beide keren de set niet pakken." De ervaren speelster eiste in de vierde set een hoofdrol voor zich op. Bij een ruime achterstand serveerde Van der Putten messcherp en scoorde elf punten op rij. Die injectie was voldoende om met 25-20 het eerste puntje in de tweede divisie binnen te halen. Femke Arts wist precies waaraan de puntenregen te danken was. "Je was boos", lachte Arts in de kantine onder het genot van een eerste biertje die avond. "Nee, echt niet", probeert het lijdend voorwerp zonder overtuiging te counteren. "Wel geïrriteerd dat we de vierde set zo gemakkelijk leken weg te geven." Ze knalde in ieder geval de ene na de andere bal onbedaarlijk hard over het net met uiteindelijk de setwinst als beloning. Een opsteker ook voor de nieuwkomer. "We gaan voor handhaving", zegt Arts met gevoel voor realisme. "En als het begint te lopen, kijken we richting middenmoot. Het enige dat ons kan opbreken is de smalle selectie. Zo hebben we aanvallend geen enkele wissel. Maar we zijn in ieder geval blij met dit eerste punt, al is er nog wel veel ruimte voor verbetering."