Stichting Natuurcollectief

Heide | Stichting Natuurcollectief Limburg is 23 september opgericht door Gé Peterink en Frederike Scholten van Aschat, twee particuliere natuurbeheerders.

Peterink heeft een natuurgebied en een natuurbegraafplaats op landgoed Weverslo in Heide. Natuurcollectief Limburg werkt nauw samen met de Stichting Natuurcollectief Brabant, waarvan Frederike Scholten van Aschat voorzitter is. Aanleiding voor de oprichting is de beslissing van de gezamenlijke provincies dat kleinere beheerders ( kleiner dan 75 ha) voortaan collectief een aanvraag voor een beheervergoeding in het kader van de Subsidieregeling Natuur en Landschap (SNL) moeten doen, waarbij certificering verplicht wordt gesteld. De natuurbeheerders willen de particuliere beheerders en de provincie de komende jaren ondersteunen bij de ontwikkeling naar collectieve aanvragen.

Eigenaren moeten een beheervergoeding kunnen aanvragen via het collectief. Provincies willen weten wie de particulieren zijn, maar ook de kosten in de hand houden. Iedereen heeft er belang bij dat het geld niet in het proces van de aanvraag gaat zitten, maar besteed kan worden in en aan de natuur. Eigenaren die zelf verantwoordelijk willen zijn voor hun beheer kunnen en willen dat ook laten zien. Wij zijn twee van de vele eigenaren in Limburg en Noord-Brabant.

Dat is de reden dat wij ook gekozen hebben voor een individueel certificaat via de stichting Part-Ner. Er wordt nauw samengewerkt met het Limburgs en Brabants Particulier Grondbezit en met Natuurrijk Limburg. De ambitie is om particuliere natuurbeheerders bij elkaar te brengen om gezamenlijk de belangen te kunnen behartigen bij het aanvragen van de subsidie natuurbeheer en één gezamenlijk geluid te laten horen. Er is veel wat bindt en er wordt vaak tegen dezelfde problemen aangelopen. Andere particuliere beheerders mogen zich aansluiten.

Meer informatie is te vinden op www.natuurcollectieven.nl. Geïnteresseerde particulieren kunnen ook contact opnemen met Gé Peterink, (0478)515721, e-mail info@natuurcollectieflimburg.nl of met Frederike Scholten van Aschat (0411)641264, e-mail info@natuurcollectiefbrabant.nl.


Coöperatie Vitelia

Oirlo | De Raad van Commissarissen van Coöperatie Vitelia heeft besloten dat de hoofddirectie blijft bestaan uit twee personen.

Na het vertrek van topman Jan Janssen heeft de Raad van Commissarissen nagedacht over de toekomstige invulling. Die blijft bestaan uit de twee reeds zittende directieleden. Het gaat om Stefan Kuijpers (directeur en voorzitter hoofddirectie) en Herman Rutten (financieel directeur en plaatsvervangend voorzitter).

Beiden maken sinds 2010 deel uit van de hoofddirectie, die afgelopen periode van drie naar twee personen is teruggebracht. Kuijpers (48) is 24 jaar werkzaam bij Vitelia en zijn voorgangers, voornamelijk als directeur van de mengvoederdivisie. Rutten (46) is reeds 21 jaar verbonden aan Vitelia, in aanvang als boekhouder en de laatste jaren als financieel directeur.


Geschiedenis en cultuur Venray

Venray | Meer weten over de geschiedenis en cultuur van Venray? Volg dan vanaf begin november de basiscursus streekgeschiedenis Venray van het LGOG (Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap).

In elf bijeenkomsten krijgen de deelnemers een brede basis van de cultuurhistorie van deze gemeente. Dit wordt gedaan op een bijzondere locatie in Venray door inleiders die hun verhalen ondersteunen met beelden. De opzet van de cursus is in grote lijnen hetzelfde als de eerdere cursussen, maar is op enkele onderdelen aangepast en/of gewijzigd.

In de periode tussen 3 november tot en met 16 februari 2017 worden op donderdagavonden van 19.30 tot 21.30 uur bijeenkomsten gehouden met onder meer de volgende thema's: Ontstaan en ontwikkeling van Venray, archeologie, kerken, de Peel, kloosters, psychiatrie, staatkundige ontwikkelingen en een rondleiding door Venray onder leiding van een gids van het Rooys Gidsen Gilde. Ook niet-leden kunnen deelnemen.


Informatiemiddag over Parkinson

Boxmeer | Parkinsonvereniging regio Land van Cuijk en Noord-Limburg houdt op donderdag 6 oktober vanaf 14.00 uur een informatiemiddag over Parkinson in 't Vertrek aan de Stationsweg 12 in Boxmeer. Thema is Vervoer en mobiliteit bij de ziekte van Parkinson, zoals autorijden en andere mobiliteitsvoorzieningen, bijvoorbeeld de scootmobiel. Ergotherapeuten van ParkinsonNet Maud Koopmans, Heidi Jenniskens en Edith Bergmans spreken over rijgeschiktheid en het aanvragen van een rijbewijs. Ook andere mobiliteitsvoorzieningen komen aan bod. Het doel van deze middag is dat mensen met Parkinson en andere betrokkenen elkaar kunnen ontmoeten in een informele sfeer. Aanmelden voor 1 oktober bij Lily Rutten via e-mail Lily.rutten@hotmail.com of telefoon 06-29011253. Aanmelden kan tot 20 oktober bij Rita van Gastel via e-mail ritavangastel@hotmail.com of telefoon (0478)634004).