Waarom onderwijs azc in Horst?

VENRAY | CDA-raadslid Anne Thielen stelde dinsdag in de gemeenteraad vragen over het onderwijs aan kinderen van het azc in Blitterswijck.

Vijftig kinderen tot twaalf jaar volgen het basisonderwijs niet in Blitterswijck, maar in de scholen van Meerlo en Swolgen. Terwijl 24 leerlingen tot achttien jaar naar de internationale schakelklas In Hegelsom gaan. Het CDA wil weten waarom al het onderwijs in de gemeente Horst aan de Maas plaatsvindt. Thielen vond het veel logischer dat de basisschoolleerlingen in het eigen dorp Blitterswijck naar school zouden gaan. Ook vanwege de banden met het verenigingsleven.

Wethouder Martijn van der Putten (D66) reageerde dat er vier klassen nodig zijn voor het basisonderwijs. "In Blitterswijck staat één lokaal leeg en in Meerlo en Swolgen twee. Vandaar dat voor deze twee dorpen is gekozen. Omdat er anders te veel versnippering zou zijn." Volgens Van der Putten was de voormalige leegstaande praktijkschool in Hegelsom de enige mogelijkheid om de internationale schakelklas in onder te brengen. "Er zijn twaalf lokalen nodig. Zo'n gebouw was elders niet voor handen." Thielen wees ook nog op de veel hogere verbouwingskosten van de school in Hegelsom.