Breinweek Vincent van Gogh van start

Venray | Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg houdt van 2 tot en met 6 oktober 2016 in de kapel op het St. Annapark in Venray voor de derde keer de Breinweek. Tijdens dit evenement vinden er uiteenlopende activiteiten en bijeenkomsten voor diverse doelgroepen en het algemeen publiek plaats.

De Breinweek staat in het teken van samen in gesprek gaan over psychiatrie en de ontwikkelingen in de geestelijke gezondheidszorg. Het uitgangspunt is de 'black box', zoals de psychiatrie vaak wordt ervaren, te openen en stigma's weg te nemen.


De tentoonstelling Gevincepireerd laat werken zien die een relatie hebben met Vincent van Gogh, de kunstenaar en/of Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg. De tentoonstelling bestaat onder andere uit werken van cliënten, portretten van bekende Nederlanders 'in de stijl van Vincent van Gogh', installaties (veelal ter plaatse gemaakt) en andere kunstvormen waarbij de kunstenaar zich heeft laten inspireren door Vincent van Gogh. De tentoonstelling wordt op vrijdag 30 september om 17.00 uur geopend door wethouder Lucien Peeters en Frans van de Vranden, bestuurslid Vincent van Gogh.

Op maandag 3 oktober van 20.00 uur tot 22.00 uur staat de lezing van Mirthe van der Meer, onder andere bekend door haar twee psychiatrische romans 'PAAZ' en 'UP', op het programma. Tijdens haar lezing zijn openheid over psychiatrische problemen, de-stigmatisering van mensen met psychiatrische problemen en begrip voor mensen met psychiatrische problemen de uitgangspunten. Deze lezing organiseert Vincent van Gogh in samenwerking met boek- en kantoorvakhandel Roojboek. Tevens is er een signeersessie en de mogelijkheid tot het kopen van de boeken van Mirthe van der Meer. Woensdag 5 oktober van 20.00 uur tot 22.00 uur is er een inspirerende, interactieve bijeenkomst met een film (Het is nooit te laat) rondom psychose. De avond Het is nooit te laat staat in het teken van persoonlijke ervaringen, ervaringsdeskundigheid en voorlichting. Aanmelden via www.vvgi.nl/breinweek.


Maatje worden

Venray | Zorginstellingen en Gilde Opleidingen vinden elkaar in een bijzonder project in de regio Venray. Ruim 60 eerstejaarsstudenten Welzijn van Gilde Opleidingen in Venray maken zich op voor een buitenschoolse leerervaring waar ze de rest van hun leven profijt van hebben.

Als maatje worden de jonge mbo'ers een jaar lang een op een gekoppeld aan mensen die behoefte hebben aan extra aandacht en begeleiding. De ervaringen die ze als vrijwilliger opdoen, krijgen op school vervolgens verder betekenis. Het project Maatje worden werd officieel gelanceerd in dienstencentrum Mikado in Horst. Het is een initiatief van de Stichting Kameleon, die in deze regio de integratie van mensen met een beperking probeert te bevorderen, en de afdeling Welzijn van Gilde Opleidingen.

Dit in nauwe samenwerking met vijf zorginstellingen die op verschillende fronten ondersteuning bieden aan mensen met een beperking: Dichterbij, Zorggroep Noord-Limburg, Vincent van Gogh Instituut, Unik (Talentencampus Venlo) en Gewoon Doen. "Onze 62 eerstejaars leerlingen van de mbo-opleiding Maatschappelijke Zorg worden als vrijwilliger een op een gekoppeld aan mensen met een hulpvraag. Onder professionele begeleiding van praktijkbegeleiders en docenten leren ze hoe ze een maatje kunnen worden voor ouderen, jongvolwassenen en kinderen met een lichamelijke, verstandelijke of psychiatrische beperking. Het accent ligt op het leerproces. Een maatje ben je niet vanaf de eerste dag, dat moet groeien. Onze studenten leren ontdekken wat de hulpvraag is, hoe ze het beste kunnen communiceren met de cliënt en de familie, maar ook hoe ze zaken zelfstandig kunnen oplossen. Bij elkaar een enorm waardevolle ervaring", vertelt welzijnsdocent Jolanda Rijnders van Gilde Opleidingen.

Volgens directeur Marcia Adams van Dichterbij regio Zuid gaan de studenten een geweldige tijd tegemoet wanneer ze zichzelf durven open te stellen en zich oprecht verdiepen in de mens achter de cliënt. "Alleen dan kan iets moois ontstaan. Studenten verrijken niet alleen het leven van de cliënten, ook omgekeerd is dat het geval. Juist die wisselwerking maakt het contact zo waardevol." In het maatjesproject komen de behoeften vanuit de beroepspraktijk en het mbo-onderwijs op een bijzondere manier samen. Jolanda Rijnders: "Peter Coppers van de stichting Kameleon vertelde over de veranderingen in de zorg die ertoe hebben geleid dat er steeds minder tijd en ruimte is voor persoonlijke aandacht en begeleiding. Terwijl cliënten juist dáár behoefte aan hebben. Die twee wensen hebben we samengebracht. Mede dankzij de inzet van Annelies Giepmans, praktijkopleider bij Dichterbij, is hieruit het Maatjesproject ontstaan."


Hard voor hart

Venray | In de zomermaanden heeft HartslagNu het oproepsysteem opgeschoond. De burgerhulpverleningaccounts zijn gecontroleerd op onder andere adresgegevens, verlopen certificaten, incomplete gegevens, dubbele accounts en geen geldig mailadres.

"Concreet betekent deze opschoning dat de gemeente Venray van 497 naar 426 geregistreerde burgerhulpverleners is gegaan", aldus het bestuur van de stichting Hard voor hart. De gevolgen hiervan zijn dat Venray niet meer voldoet aan de dekking van een procent. Om te voldoen aan deze dekking zijn er 432 vrijwilligers nodig. Inmiddels hebben alle vrijwilligers een verzoek gehad om hun gegevens te controleren in https://hartslagnusystem.nl.

Hard voor Hart ziet graag het aantal vrijwilligers naar boven de 500 stijgen, zodat de stichting de provincie Limburg kan laten zien dat Venray een dekking heeft van meer dan een procent. Hard voor hart houdt daarom op 15 november een gratis basiscursus Reanimeren/AED. Aanmelden kan via http://www.hardvoorhart.nl/word-vrijwilliger.