Merselo-mddenvelder Camiel Kroonen (links) glipt langs Maarten Peters van SVOC'01. Rechts kijkt keeper Ellery toe. Foto: Lotte Kamphuis

Scherp SVOC vloert Merselo

Merselo-SVOC'01 2-4 (2-2).

Doelpunten: 1. Rob Houwen 0-1; 35. Marthijn Coppers (strafschop) 0-2; 39. Bas Litjens 1-2; 45+3. Bas Litjens 2-2; 54. Marthijn Coppers (strafschop) 2-3; 80. Rob Houwen 2-4. Scheidsrechter: Berkvens (Ommel). Toeschouwers: 125. Gele kaart: Pim Vermunt (Merselo).

Merselo: Peeters; Vermunt, De Klerk (20. De Keijzer), Philipsen en Wismans (58. Pelzer); Kroonen, Melskens en Veltrop (46. Jakobs); Michels, Litjens en Qurishi.

SVOC'01: Ellery; Koen Classens, Coppers, Jenneskens en Kersten (68. Rijbroek); Wismans, Peeters en Peters; Rob Houwen, Danny Houwen en Loonen (88. Fons Classens).

Door Henk Willemssen

MERSELO | Het effectief spelende SVOC'01 won zijn derde wedstrijd op rij in de vijfde klasse G. De attractieve derby in en tegen Merselo eindigde in een 2-4 zege. Na de mislukte competitiestart bij De Zwaluw (2-0 verlies) hebben de tricolores de stijgende lijn uit de voorbereiding weer opgepakt.

Na welgeteld tien seconden nam SVOC'01 al de leiding. Vanaf de aftrap stuurde captain Marthijn Coppers de snelle Rob Houwen alleen op het doel af: 0-1. "Ik heb die goal niet eens gezien. Zo snel viel die", zei Merselo-trainer Marcel Peters. De treffer leek ingestudeerd. "Niet van mij. Dit hebben de jongens zelf zo bedacht", verklaarde coach Toon Bongers van SVOC'01. Merselo was direct wakker en trok het initiatief naar zich toe. In het eerste kwartier mochten de geel-zwarten vier corners nemen. De beste kans was voor Bas Litjens maar hij strandde op goalie Mikey Ellery. Een tegenvaller voor de thuisploeg was dat libero Niels de Klerk al na twintig minuten geblesseerd naar de kant moest. Daardoor moest Marcel Peters zijn defensie omzetten. De fel spelende tricolores gaven weinig kansen weg en loerden op uitvallen via de snelle vleugelspitsen Rob Houwen en Tijs Loonen. "Daar ligt onze kracht. Met die snelle jongens voorin", zei Toon Bongers. "Daar hebben we goed gebruik van gemaakt." Tijs Loonen snelde de zestien binnen waar hij werd aangetikt door Pim Vermunt: strafschop. Marthijn Coppers schoot hoog en hard raak vanaf de stip: 0-2.

Toch gaf Merselo zich niet zomaar gewonnen. Richting het rustsignaal persten de geel-zwarten er een offensief uit. De opgekomen Vermunt nam het SVOC-doel onder vuur. Met twee opgetrokken armen weerde laatste man Coppers, die net buiten de zestien stond, het harde schot af. 'Hands', oordeel de leidsman. Bas Litjens schoot de bal uit de vrije trap langs de muur binnen: 1-2. In de extra tijd zag de thuisploeg zijn inspanningen beloond met de gelijkmaker. Camiel Kroonen knalde een vrije trap op de paal. In de rebound was Bas Litjens alweer trefzeker: 2-2. Die twee tegentreffers vlak voor rust kwamen hard aan bij SVOC'01. Toch bleek daar na de pauze niets van. Niet Merselo, maar de tricolores voerden de boventoon. "Tijdens de rust heb ik de kopjes weer omhoog gepraat", aldus Bongers. "Deze groep is goed. Alle opdrachten zijn uitgevoerd."

Vanaf links slalomde Tijs Loonen het strafschopgebied binnen. De overtreding van Rens Wismans leverde opnieuw een penalty op. Een kolfje naar de hand van Marthijn Coppers en SVOC'01 leidde weer: 2-3. "We verdedigden helemaal verkeerd. Vandaar dat ik Rens ook snel gewisseld heb", verklaarde Marcel Peters.

Merselo moest weer in de achtervolging. Maar het spel van de geel-zwarten werd slordiger. "Die inhaalrace in de eerste helft heeft te veel kracht gekost. Dat heeft ons na rust opgebroken", meende trainer Peters. Mikey Ellery kwam ver zijn doel uit om invaller Nils Jakobs van een treffer af te houden. Merselo probeerde het nog wel maar het samenspel lukte niet meer. Na een misverstand in de Merselose voorhoede braken de tricolores razendsnel uit. Met een diepe bal stuurde Sid Peeters Rob Houwen weg en de derby was beslist: 2-4. "De zege is verdiend", jubelde Bongers. "Onze start is geslaagd."