Begroting is sluitend

VENRAY | De begroting van 2017 is sluitend. Evenals de meerjarenbegroting tot en met 2020. In 2019 en 2020 houdt de gemeente nog een klein bedrag over op de exploitatie.

Door Henk Willemssen

Dinsdagavond is de begroting door wethouder Ike Busser van financiën aangeboden aan de gemeenteraad. Op dinsdag 8 november is er een extra raadsvergadering voor de begrotingsbehandeling.

De onroerendezaakbelasting (ozb) gaat omhoog met 2,7 procent. Dit is de maximaal mogelijke stijging die gemeenten van het Rijk mogen doorvoeren. De ozb is de grootste inkomstenbron voor de gemeente, ruim 13,3 miljoen euro. De riool- en de afvalstoffenheffing zijn kostendekkend. Het vaste tarief van de rioolheffing stijgt van 84,58 naar 86,67 euro. Ieder huishouden betaalt 1 euro extra vanwege de maatregelen die nodig zijn aan de riolering. Tijdens de hoosbuien in de afgelopen maanden is opnieuw gebleken dat het riool in Venray op veel plaatsen niet voldoet. Waardoor straten, woonhuizen en bedrijven te kampen kregen met wateroverlast. De grootste knelpunten in de riolering worden nu versneld aangepakt. De afvalstoffenheffing daalt voor het tweede jaar op rij. Het vaste tarief gaat omlaag van 94,56 naar 77,64 euro. Het tarief voor het aan de straat zetten van de zwarte container (140 liter) voor restafval daalt van 8,14 naar 8,01 euro. Ook het gebruik van de groene container wordt goedkoper: van 4,17 naar 3,85 euro. Een tegenvaller is de lagere rijksuitkering uit het gemeentefonds van een half miljoen euro. In het sociaal domein (Participatiewet, Wmo en jeugdzorg) blijkt de financiële situatie minder rooskleurig te zijn. Er was sprake van dat de gemeenten forse bedragen overhielden aan de zorgdecentralisatie die per 1 januari 2016 inging. Volgens wethouder Lucien Peeters zijn de kosten hoger dan de bijdragen van het Rijk. "Het verschil gaan we opvangen door het beleid aan te passen. Er komt een aparte nota met een plan van aanpak." De komende jaren gaat er veel geld naar de verzelfstandiging van de gemeenschapsaccommodaties. Ook het initiatief JouTou voor gehandicaptensport en de renovatie van kleedgebouwen op sportpark De Wieën zijn in de begroting opgenomen. Evenals de herinrichting van de Bomenbuurt en de aanpak van onkruidbestrijding op verhardingen. Dit budget wordt flink verhoogd, naar 300.000 euro.