Van der Putten: 'Ik wist van niets'

VENRAY | Onderwijswethouder Martijn van der Putten (D66) beweert dat hij tijdens de raadsvergadering van 5 juli niet op de hoogte was van de sluiting van De Toverbal. Diezelfde avond werden het team en de medezeggenschapsraad geïnformeerd.

Door Henk Willemssen

Raadslid Tino Zandbergen (inVENtief) kreeg die bewuste avond al appjes van ouders dat het doek was gevallen voor De Toverbal. "Dan was u beter geïnformeerde dan ik", reageerde Van der Putten, die dinsdag tijdens een interpellatiedebat onder vuur kwam te liggen.

In een persbericht van schoolbestuur SPOV werd op 12 juli sterk de indruk gewekt dat Van der Putten op 5 juli wel op de hoogte was. Hij kreeg zelfs complimenten van SPOV-voorzitter Yvonne Raaijmakers dat hij tijdens de raadsvergadering zijn mond had gehouden. Dat stond in een persbericht dat een dag later weer werd ingetrokken.

Het kwaad was geschied. Tino Zandbergen verweet Van der Putten een gebrek aan daadkracht en visie over onderwijshuisvesting. Hij noemde het optreden van de wethouder knullig. Dat vond ook Theo Francken (PP2). "Dit is heel slecht voor de beeldvorming en valt niet meer weg te poetsen. Dat betreuren we ten zeerste."

In een motie vroeg de gemeenteraad op 5 juli om een onderzoek en een behoeftepeiling voor De Toverbal dat door het dalende leerlingenaantal in de gevarenzone was beland. Op 4 juli werd Van der Putten door Yvonne Raaijmakers op de hoogte gesteld van het SPOV-onderzoek. "Dat was afgerond en er waren zes aanbevelingen. Ik wilde eerst het hele rapport zien voordat ik reageerde", zei Van der Putten. "Ik heb toen niet vernomen dat het besluit al was genomen."

Die melding deed Raaijmakers op 6 juli via een ambtenaar. "Een eenzijdig besluit waardoor ik werd verrast", aldus Van der Putten, die dinsdag veel kritiek kreeg over de slechte communicatie met SPOV en gemeenteraad.