Omroep Venray in streekomroep

VENRAY | Omroep Venray gaat deel uitmaken van een Noord-Limburgse streekomroep. De lokale nieuwsstations van de gemeenten Gennep, Bergen, Venray, Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venlo gaan samen onder één vlag. Ze bestrijken een gebied van 260.000 inwoners.

De streekindeling is een voorstel van NLPO (Nederlandse Lokale Publieke Omroepen). Voor Venray was er een alternatief over de provinciegrens. Venray zou dan samen met Gennep en Bergen worden samengevoegd met de Brabantse omroepen van Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en St. Hubert en St. Anthonis. Qua inwoneraantal (162.000) is dit een kleiner gebied.

Het college heeft gekozen voor de Limburgse optie. Alhoewel Omroep Venray met haar sportprogramma al langer samenwerkt met Boxmeer. Lokale omroepen hebben het lastig. Ze kampen met krappe budgetten en draaien grotendeels op vrijwilligers. Door het sterk veranderende medialandschap raken ze in de knel en staat de lokale nieuwsvoorziening onder druk. De Nederlandse gemeenten (VNG) en OLON (Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland) willen de negatieve tendens ombuigen. Ze vinden een goed functionerende lokale omroep van belang als onafhankelijke nieuwsvoorziening in de regio. Om op organisatorisch, journalistiek en technisch vlak te overleven moeten de omroepen vernieuwen en samenwerken. OLON heeft NLPO opgericht om een strategisch plan op te zetten. Samenwerking leidt niet alleen tot lagere productiekosten, maar zorgt tevens voor een betere kwaliteit. Er komen in Nederland zestig streekomroepen.