Peter van der Vlies (tweede van links) met in zijn spoor een lange rij wandelaars.
Peter van der Vlies (tweede van links) met in zijn spoor een lange rij wandelaars. Foto: Henk Lammen

"Gezelligheid staat voorop"

Merselo | Wandelsportvereniging (WSV) De Natuurvrienden in Merselo trakteerde maandag de deelnemers aan de honderdste wandeling voor 50-plussers op een stukje vlaai. Een feestje moet namelijk gevierd worden. Iedere maand verzamelen zich tientallen wandelaars in de kantine van SV Merselo om samen tien kilometer te wandelen.

Door Henk Lammen

Een aantal leden binnen de wandelsportvereniging nam in 2008 het initiatief voor een nieuw evenement op de kalender: een maandelijkse wandeling voor 50-plussers. Het bleek een schot in de roos. "We hadden van het bestuur toestemming gekregen om onder de vlag van de vereniging de wandeling te organiseren", zegt Gonny Franssen, een van de drijvende krachten achter de wandeltocht. Op maandagmiddag tegen half twee is ze nog druk doende om de namen van de deelnemers te noteren en een euro te incasseren. "Die is voor de koffie", zegt ze meteen. "We willen dat iedereen aan de wandeltocht deel kan nemen. Vandaar ook dat we alleen een bijdrage voor de koffie vragen."

In de kantine van de Merselose sportvereniging begint het inmiddels drukker te worden. De teller blijft uiteindelijk steken op 57 deelnemers. Iets boven het maandelijkse gemiddelde van zo'n 50 wandelaars. Franssen: "Het minste aantal deelnemers was twaalf, het meeste 74. Na de start bleek de wandeltocht enorm populair te zijn. Inmiddels trekken we naast de mensen uit de gemeente Venray nu ook deelnemers van verder weg. Vandaag mogen we wandelaars uit Nunhem en Rheden begroeten. De wandelaars komen uit een groot gebied van Blerick tot Nijmegen en van Wellerlooi tot Helmond. Dat komt ook omdat we nu in het landelijke wandelprogramma staan."

Marsleider Peter van der Vlies staat in de startblokken om zijn manschappen mee naar buiten te nemen voor de wandeltocht van tien kilometer. De deelnemers worden iedere maand verrast met een nieuwe route. "We beschikken over meer dan veertig verschillende routes. Daar kunnen we dus wel enkele jaren mee vooruit", zegt Van der Vlies niet zonder trots. "De wandeltocht gaat dan ook altijd door. Ook als 'het stront regent'."

Tijdens de honderdste editie worden de deelnemers naast koffie en vlaai tijdens de rustpauze getrakteerd op een heerlijk najaarszonnetje. Het succes van de maandelijkse wandeltocht zit volgens Franssen en Van der Vlies in het ongedwongen karakter. "Het zijn allemaal 50-plussers, de oudste is 84 jaar, die graag wandelen. We lopen met een aangepaste snelheid van gemiddeld zo'n vijf kilometer per uur. Gezelligheid staat dan voorop tijdens de wandeling. Het sociale contact is minstens zo belangrijk dan het wandelen. Onderweg wordt gepraat over de alledaagse dingen van het leven. Het is gewoon heel gezellig."

'Het is half twee, we gaan', roept een van de wandelaars. Met zachte drang wordt Peter van der Vlies vervolgens door de deelnemers naar buiten gedirigeerd om het sportpark te verlaten in de richting van de Merselose bossen.