'Rondweg Wanssum komt er als eerste'

WANSSUM | De dorpsraad van Wanssum weet het zeker. De aannemerscombinatie Dura Vermeer-Ploegam, die de aanbesteding van het miljoenenproject Ooijen-Wanssum won, gaat als eerste de rondweg aanleggen.

Dat vertelde voorzitter Jan Deenen woensdag in de dorpsraadvergadering.

Door Henk Willemssen

Projectleider Riny van Deursen van het projectbureau Ooijen-Wanssum hield nog een slag om de arm. "De aannemer heeft de vrijheid om de werkzaamheden te plannen." Op dinsdag 11 oktober houdt de aannemerscombinatie een informatieavond voor alle belangstellenden. "Dan zal ook de planning worden gepresenteerd", zei Van Deursen. De locatie van deze bijeenkomst is nog niet bekend. De bedoeling was de avond in Broekhuizen te houden maar dat kan niet doorgaan, meldde Van Deursen. Een maand later, op 11 november, komt Dura Vermeer-Ploegam op bezoek in de dorpsraadvergadering in Wanssum.

Sinds vorige week woensdag is het definitief dat deze aannemerscombinatie de aanbesteding heeft gewonnen. Binnen de termijn van twintig dagen heeft de verliezende partij geen bezwaar gemaakt. De grote vraag is: wanneer start nu eindelijk de uitvoering. Het jaar 2015 werd lang genoemd als startdatum. 2016 is alweer grotendeels verstreken en het is nog hoogst onzeker of in 2017 de schop de grond in kan. Projectleider Van Deursen vertelde dat op zijn vroegst de werkzaamheden voor de bouwvakvakantie van 2017 beginnen. "Dan zou het heel erg meevallen. Maar het kan ook na de bouwvak worden of zelfs begin 2018", voegde hij eraan toe. Dorpsraadvoorzitter Deenen wist het zeker. "We gaan voor de bouwvak van 2017 beginnen", verzekerde hij. "Desnoods steek ik zelf als eerste de schop in de grond…"

Volgens Van Deursen moet de aannemerscombinatie nog veel tijd steken in de voorbereiding. "Zoals het maken van ontwerpen en de vergunningen aanvragen." Nu de gunning definitief is, kan de overeenkomst tussen de overheden en Dura Vermeer-Ploegam worden ondertekend. Dit gebeurt op woensdag 5 oktober. Alle belanghebbenden worden voor dit officiële moment uitgenodigd. Er lopen 28 beroepszaken tegen het bestemmingsplan - het PIP (provinciaal inpassingplan) – bij de Raad van State. Omdat het project Ooijen-Wanssum onder de crisis- en herstelwet valt, moeten de bezwaren versneld worden afgewikkeld. Volgens Van Deursen geldt een termijn van zes maanden die op 7 juli is ingegaan. "De verwachting is dat de Raad van State de beroepszaken nog voor eind dit jaar afhandelt."