Afbeelding
Foto: ron koenen

Lest We Forget in Venray

Venray | Eind september wordt opnieuw het evenement Lest We Forget ('opdat wij niet vergeten') gehouden op het terrein achter McDonalds in Venray.

In de week van 26 tot en met 30 september zijn er voor kinderen speciale educatieve programma's samengesteld die ze in klassikaal verband gaan ervaren en beleven. Inmiddels hebben zich meer dan 1000 schoolkinderen aangemeld van scholen uit Oost-Brabant en Noord-Limburg. In het weekend van 1 en 2 oktober is het terrein geopend van 10.00 tot 17.00 uur voor iedereen die interesse heeft in de historie van de Tweede Wereldoorlog. Dit educatieve evenement is non-profit van opzet en zou zonder sponsoring van onder andere het bedrijfsleven niet gerealiseerd kunnen worden. De entree bedraagt op beide dagen drie euro, kinderen tot 12 jaar betalen een euro.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog, vanaf september 1944 tot maart 1945, was met name Noord-Limburg en Oost-Brabant frontgebied. Het front stagneerde en de Maas als frontlijn was een lange tijd een natuurlijk scheiding tussen angst, onderdrukking en vrijheid. Niet alleen voor de bewoners, al dan niet geƫvacueerd uit de streek was deze periode een verschrikking. Ook voor de bevrijders, de Britse en Amerikaanse soldaten, was het absoluut een barre tijd die herfst en strenge winter in 1944-1945. Hoe het eraan toe ging in die tijd? Dicht aan het front waren de geschutstellingen en loopgraven.

Achter het front werden de gewonden verzorgd, maar was er ook tijd voor ontspanning. In vorige edities van Lest We Forget heeft L7 (Lucky Seventh Historical Group), genoemd naar de 7e Amerikaanse Pantserdivisie, een terrein ingericht om te laten zien hoe het er aan toe ging en hoe de bevrijders in 1944 leefden, tijdelijk woonden en werkten. Oorspronkelijke stellingen uit die tijd zijn weer open gegraven, ingericht en bemand. Er is van alles te zien om de frontsoldaat te faciliteren; logistiek, brandstofdepot, mobiele werkplaats, genie, veldkeuken, radiopost en veldhospitaal. In de laatste week van september maken met name de kinderen van de groepen 7 en 8 van de basisschool in het veld kennis met die periode.


Cursus Met Lef!

Venray | Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg start maandag 3 oktober van 19.00 tot 21.00 uur, in samenwerking met Synthese, met de cursus Met Lef!. Deze preventiecursus is voor mensen die zich angstig en gespannen voelen in het contact met anderen en willen leren om deze klachten te verminderen. Thema's die aan bod komen zijn: de rol van gedachten en vergroten van zelfvertrouwen. Aanmelden: Informatiepunt Vincent van Gogh, telefoon (0478)527066 of e-mail informatiepunt@vvgi.nl.